Китайці розробили плівку з вуглецевих нанотрубок, яка є міцнішою за кевлар

Китайці розробили плівку з вуглецевих нанотрубок, яка є міцнішою за кевлар

Укрінформ
Китайські вчені розробили надміцний плівку з вуглецевих нанотрубок, яка набагато міцніша, ніж кевлар або вуглецеве волокно.

Про це пише Gizmodo.

Вуглецеві нанотрубки вже досить тривалий час привертають увагу матеріалознавців. На мікроскопічному рівні вони дуже міцні і еластичні. Однак при створенні з них різних матеріалів, властивості нанотрубок трохи знижуються. Пояснюється це тим, що трубки в цьому випадку розташовуються випадковим чином, в той час як для досягнення їх максимальної міцності необхідно, щоб вони розташовувалися паралельно один одному. Команда дослідників з Східного китайського університету науки і техніки знайшли спосіб виробництва плівки, в якій нанотрубки розташовуються саме так, як того вимагає створення міцного матеріалу.

Як повідомляють вчені, даний спосіб виробництва дещо схожий на ті методи, які застосовуються в склодувній справі. За допомогою потужного спрямованого потоку з газу азоту вчені проштовхували шар вуглецевих нанотрубок уздовж поверхні спеціальної основи, яка розташовувалася усередині печі з температурою 1149 градусів Цельсія. На виході з печі матеріал буквально обволікав трубчасту основу. Після цього вчені остуджують його. В результаті виходить двошарова плівка. Далі плівку розкочують і вирівнюють за допомогою системи спеціальних роликів.

Межа міцності отриманої плівки становить 9,6 гігапаскаля. Для порівняння: межа міцності кевларових волокон становить всього 3,7 гігапаскаля, а міцність вуглецевого тягла дорівнює приблизно 7 гігапаскаля. Крім цього, матеріал вийшов досить еластичний. Він може розтягуватися приблизно на 8 відсотків від початкової довжини, що дещо більше, ніж можливості вуглецевого волокна, яке здатне розтягнутися до 6 відсотків від початкової величини.

Вчені відзначають, що отриманий матеріал, при додаванні різної кількості додаткових шарів, може знайти своє застосування в самих різних сферах. Наприклад, на його основі можна створювати міцні покриття для суден і частин космічних апаратів, а також для виробництва нових видів броні для військових цілей. Або дуже і дуже якісних пакетів для сміття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-