До Землі летить «двійник» Челябінського метеорита

До Землі летить «двійник» Челябінського метеорита

Укрінформ
До Землі наближається невеликий астероїд, всього на 10 метрів в діаметрі більше за згорілий над Челябінськом метеорит. Найближче до планети – на відстані 17 тисяч кілометрів — астероїд 2013 TX68 пролітатиме 5 березня 2016 року.

Про це повідомляється на сайті Лабораторії реактивного руху NASA.

За оцінками вчених, небесне тіло становить близько 30 метрів у діаметрі, і якщо воно увійде в атмосферу Землі, то, швидше за все, викличе вибух приблизно удвічі сильніше, ніж його "челябінський двійник". Астероїд уже наближався до Землі два роки тому, однак пролетів "на найбільш комфортній відстані в 2 мільйони кілометрів". Незважаючи на те, що в березні об'єкт, схожий на челябінський метеорит, пролетить ближче, зіткнення з Землею не очікується. При цьому вчені заявляють про те, що розрахувати траєкторію астероїда поки неможливо.

5 лютого 2013 року над територією Челябінської області пролетів метеорит із надзвуковою швидкістю і яскравим спалахом світла. В 3 години 20 хвилин 26 секунд за Гринвічем спостерігався поштовх магнітудою 4 приблизно в кілометрі на північний захід від центру Челябінська. На Землі це подія спостерігалося як потужний вибух. За кілька хвилин на землю прийшла ударна хвиля, смуга впливу якої на поверхні становила близько 130 кілометрів завдовжки і 50 кілометрів завширшки. Площа ураження ударною хвилею становила 6,5 тисячі квадратних кілометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-