Вавилонські астрономи використовували геометрію для стеження за Юпітером

Вавилонські астрономи використовували геометрію для стеження за Юпітером

Укрінформ
Повторний аналіз написів на вавилонських табличках виявив, що астрономи, які працювали у період між четвертим і третім століттями до нашої ери, використовували геометрію для розрахунку переміщень Юпітера. Раніше авторство, цього концептуального прориву в історії науки, приписувалося європейським вченим 14-го століття.

Про це повідомляє Sci-News.

Це відкриття було зроблене істориком Матьє Оссендрайвером з Берлінського університету імені Гумбольдта, Німеччина. Вчений перевів і інтерпретував текст, накреслений на п'яти глиняних табличках за допомогою древньої форми листа – клинопису. Ці таблички були знайдені при розкопках в кінці дев'ятнадцятого століття і зберігаються в Британському музеї в Лондоні.

У сьомому столітті до нашої ери астрономи з Вавилонії – держави Месопотамії, сучасного Іраку – проводили детальні астрономічні спостереження, в основному для складання астрологічних прогнозів. Розшифровані раніше клинописні записи вказували на те, що астрономи передбачали положення планет за допомогою арифметичних методів.

Насправді, вважає Оссендрайвер, древні астрономи набагато частіше мислили геометричними категоріями, ніж вважалося раніше. Написи на глиняних табличках демонструють, що вони вимірювали добову видиму швидкість Юпітера (при спостереженнях із Землі) в різні дні, відповідні різним положенням Юпітера на його орбіті. Потім дослідники використовували ці швидкості і часи, щоб з їх допомогою розрахувати відстань, яку Юпітер пройшов за період між вимірами.

Оссендрайвер знав, що чотири, раніше досліджені істориком, таблички мають відношення до астрономії. Проте він не був упевнений в своїх результатах, поки не виявив і не розшифрував п'яту табличку, що містить інструкції з розрахунками руху Юпітера з використанням геометричних принципів. Такі ж процедури були описані і на перших чотирьох табличках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-