DARPA працює над створенням чіпа-імплантата, здатного перетворити сигнали нейронів мозку в двійковий код

DARPA працює над створенням чіпа-імплантата, здатного перетворити сигнали нейронів мозку в двійковий код

Укрінформ
Представники Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA оголосили про початок нової програми, націленої на створення чіпа-імплантата, здатного стати високоефективним "мостом" між людським мозком і цифровими електронними пристроями.

Про це повідомляє Gizmag.

Технології, розроблені в рамках програми Neural Engineering System Design (NESD), дозволять підключати мозок людини безпосередньо до спеціалізованого суперкомпьютерf, а на практиці це можна буде використовувати в багатьох областях, включаючи конструювання, науку та охорону здоров'я.

Технології наступного покоління, які будуть розроблені в рамках програми NESD, забезпечать високу точність передачі сигналів від головного мозку за рахунок імплантують в нервові тканини інтерфейсного чіпа. Згідно з попередніми вимогами, обсяг цього чіпа не повинен перевищувати одного кубічного сантиметра, а його можливостей має бути достатньо для оцифровки і передачі сигналів мінімум від мільйона окремо взятих нейронів.

Труднощі, з якими доведеться зіткнутися учасникам програми NESD при розробці апаратних засобів і засобів програмної підтримки, можна охарактеризувати терміном "феноменальні". Для того, щоб домогтися успішного кінцевого результату, учасникам програми доведеться з'єднати в одне ціле знання і досвід з самих різних галузей науки і техніки, починаючи від синтетичної біології, нейробіології і закінчуючи низькоспоживаючою високоефективною електронікою. А найважчим завданням стануть технології детектування і транскодування не тільки електричних нервових сигналів, але і сигналів електрохімічної природи, за допомогою яких проводиться обмін інформацією між нейронами. Це, у свою чергу, дозволить не тільки кардинально збільшити точність роботи системи інтерфейсу мозок-комп'ютер, але і збільшити різноманітність інформації, одержуваної безпосередньо з мозку людини.

Якщо реалізація програми NESD виявиться успішною, то у нових систем інтерфейсу буде дуже велике коло областей застосувань. І мова тут йде не тільки про збір даних про роботу головного мозку, в перспективі все це може дозволити використовувати можливості мозку для вирішення найскладніших завдань, які є занадто важкими навіть для найсучасніших і найпотужніших суперкомп'ютерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-