У США навчилися вирощувати однакові сніжинки

У США навчилися вирощувати однакові сніжинки

Укрінформ
Американському фізику Кеннету Ліббрехт вдалося в лабораторних умовах спростувати постулат про те, що не буває двох однакових сніжинок. Він навчився вирощувати сніжинки-близнюки.

Про це повідомляє New York Times.

Кеннет Ліббрехт (Kenneth G. Libbrecht), фізик з Каліфорнійського технологічного інституту, прибрав природну варіативність з процесу створення сніжинок. При падінні на землю кожен рух змінює їх унікальну симетрію, проте при вирощуванні в лабораторії ці фактори відсутні.

У серпні 2015 року Ліббрехт помістив дві крижаних кристалика («насіння» сніжинки) поруч один з одним і створив однакові умови для їх росту. У результаті вийшли «однояйцеві близнюки» (вислів вченого) - не однакові з точністю до молекули, але максимально подібні.

«Ми не порушили жодного закону фізики. Ми лише знайшли лазівку», - зазначив Ліббрехт. За його словами, на вирощування одного об'єкта йде від 15 хвилин до години.

Крім того, фізик виявив, що лабораторні сніжинки не просто розростаються по поверхні скла. Їх зростання швидше нагадує розвиток грибів - нитки і вузлики, що підтримують плоскі крижані підстави.

Про те, яку користь можуть принести результати дослідження, видання не повідомляє.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-