Смужки зебр визнали безглуздим засобом камуфляжу

Смужки зебр визнали безглуздим засобом камуфляжу

Укрінформ
Смужки на шкурі зебр не здатні приховувати цих травоїдних тварин від хижаків, стверджують вчені. Таким чином, основна гіпотеза, що пояснює їх призначення, є помилковою.

Про це повідомляє Plos One.

Учені розрахували відстані, на яких хижаки (леви, гієни), а також самі зебри здатні бачити смужки на шкурі. За цифровим фотографіям, які були пропущені крізь різні фільтри, дослідники виміряли ширину і яскравість смужок. Потім вони розрахували максимальну відстань, на якому вони помітні з боку.

Виявилося, що за межами 50 метрів вдень і 30 метрів вночі хижаки (на відміну від людини) втрачають можливість розрізняти смужки, що робить безглуздим камуфляжний ефект цих візерунків. У безмісячну ніч поріг видимості падає до дев'яти метрів.

Таким чином, смужки не дають зебрам змогу злитися з ландшафтом (наприклад, зі стовбурами дерев і променями світла - саме так раніше інтерпретували чергування чорних і білих смужок). Біологи стверджують, що на тій відстані, де хижаки вже розпізнають смужки, вони вже напевно встигли почути зебр або визначити їх місцезнаходження за запахом.

Один з авторів статті, Тім Кероу (Тім Каро) з Каліфорнійського університету в Девісі, раніше опублікував дослідження, де порівняв всі пояснення смужок на шкурі зебр. На думку біолога, головна функція візерунків - захист від кусючих мух (гедзів і мух цеце). Втім, Кероу поки не зміг пояснити, чим саме смужки на шкурі зебр відлякують ектопаразитів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-