Нові алгоритми дозволяють безпілотникам уникати перешкод пересуваючись в лісі

Нові алгоритми дозволяють безпілотникам уникати перешкод пересуваючись в лісі

Укрінформ
Нова програмна технологія, розроблена фахівцями Лабораторії інформатики і штучного інтелекту (Computer Science and Artificial Intelligence Lab, CSAIL) Массачусетського технологічного інституту може перетворити навіть простий безпілотник в інтелектуальний літальний апарат, який, спритно як птаха колібрі, може літати в просторі, заповненому гілками дерев і іншими перешкодами.

Про це пише Gizmodo.

Фахівці Массачусетського технологічного інституту вже досить давно експериментують з технологіями автономних безпілотників. У листопаді минулого року вони продемонстрували алгоритм управління, що дозволяє літальному апарату уникати зіткнень з деревами або гілками при русі зі швидкістю до 50 кілометрів на годину.

Нова ж система ще більш досконала. Вона побудована на базі коду системи управління роботом ATLAS, який був створений для участі в змаганні DARPA Robotics Challenge. Програмні алгоритми, вихідний код яких доступний на сервісі Github, здатні "провести" безпілотний літальний апарат за більш складною траєкторії, «вимальовуючи» кола та вісімки в умовах щільного скупчення перешкод. Більш того, ці алгоритми працюють досить добре як у випадку літальних апаратів з декількома вертикальними роторами, квадрокоптера, так і з міні-літаками, які мають жорсткі нерухомі крила.

На представленому нижче відеоролику можна побачити нову систему в дії при польоті маленького тридюймового безпілотника в "штучно змодельованому лісі". На цьому безпілотнику встановлені камери та декілька датчиків, за допомогою яких він сприймає навколишній світ і виявляє перешкоди. Отримавши уявлення про навколишній простір, система управління в реальному часі розраховує оптимальний план польоту, враховуючи безліч факторів, динаміку руху і характеристики самого літального апарату. У результаті цього безпілотник безперешкодно переміщається між перешкодами повністю в автоматичному режимі.

Подібні технології покликані зробити літальні апарати і роботів більш розумними і автономнішими. А це, у свою чергу, можна буде використовувати на практиці в різноманітних цілях, починаючи від проведення операцій з розвідки та спостереження, екологічного контролю і закінчуючи максимально автоматизованим контролем стану рослин, які вирощуються на сільськогосподарських угіддях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-