Компанія Toshiba готує свого бота-плавця до занурення у водойму реактора станції Фукусіма

Компанія Toshiba готує свого бота-плавця до занурення у водойму реактора станції Фукусіма

Укрінформ
На аварійній японській атомній електростанції Фукусіма є ще чимало роботи по прибиранню радіоактивних відходів, уламків та сміття. Частина цієї роботи може бути зроблена людьми, але є області, куди людям, навіть забезпеченим найкращими захисними засобами, вхід категорично заборонений. З роботою в таких областях можуть впоратися тільки роботи, і один з таких роботів був виготовлений компанією Toshiba. А його першим і основним завданням стане пошук, вилучення та утилізація прутів паливних елементів з активної зони третього реактора станції.

Про це повідомляє IEEE Spectrum.

Незважаючи на те, що з моменту аварії на станції Фукусіма вже пройшла майже половина десятиліття, використання роботів не дало значущих результатів у справі ліквідації наслідків аварії. Більшість наявних роботів не в змозі працювати в умовах високої радіації, з цим можуть впоратися тільки індивідуально розроблені і виготовлені системи, забезпечені серйозним антирадіаційним захистом і орієнтовані на виконання якогось певного кола робіт.

Відтак Toshiba створила робота, який буде займатися очищенням активної зони аварійного реактора.

Цей робот-підводник обладнаний камерами, які дають його операторам круговий огляд. На його нижній частині встановлена ​​підвіска з двома маніпуляторами, управління якими здійснюється окремими операторами за допомогою джойстиків. Природно, що виконання роботом яких-небудь дій двома маніпуляторами відразу вимагає дуже злагодженої роботи операторів. Тому незабаром почнуться тренування декількох команд операторів, які і займуться згодом завданням розчищення зон третього і четвертого реакторів станції.

Вся конструкція робота виготовлена ​​з високоміцних матеріалів. Представники компанії Toshiba повідомляють, що навіть якщо цього робота переїхати великою вантажівкою, він не поламається і буде в змозі продовжувати роботу. Така висока надійність необхідна через те, що робот, відправлений в зону реактора, вже ніколи не зможе покинути цю зону, так як він стане сам джерелом сильної радіації. Крім цього, в зону реактора не зможе проникнути людина для ремонту робота.

Згідно з наміченими планами, перший робот-підводник компанії Toshiba, відразу після завершення тренувань людей-операторів, відправиться в зону четвертого реактора вже цього року, де йому належить виявити, зібрати і помістити в контейнери 566 паливних стрижнів. Вся ця робота буде продовжуватися до 2018 року, після чого робот відправиться в басейн наступного аварійного реактора, де йому необхідно буде виконати аналогічну роботу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-