Фізики припускають, що поблизу чорних дір існує життя

Фізики припускають, що поблизу чорних дір існує життя

Укрінформ
Гравітаційний об'єкт може бути дружелюбнішим, ніж очікується. Планета, що обертається навколо чорної діри, подібно Міллеру з науково-фантастичного фільму режисера Крістофера Нолана «Інтерстеллар», може підтримувати життя. Принаймні, це не суперечить другому закону термодинаміки.

Про це повідомляє New Scientist.

Група чеських дослідників під керівництвом Томаша Опатрни (Tomáš Opatrný) з Університету Палацького в Оломоуці припустила, що якщо джерелом енергії для життя на Землі є різниця температур між теплим Сонцем і «холодним небом», то для планет, що обертаються навколо чорної діри ця енергія може забезпечуватися різницею між холодною чорною дірою і «теплим небом», тобто реліктовим випромінюванням.

Незважаючи на свою назву, чорні діри - одні з найбільш яскравих об'єктів у Всесвіті, оскільки газ та інша речовина, що потрапляє в них розігрівається до неймовірно високих температур і в результаті цього світиться. Таким чином, чорна діра може виступати якості «світила». При цьому температура чорних дір практично дорівнює абсолютному нулю. У той же час решта космосу зберігає трохи більшу температуру - 2,7 градусів Кельвіна, або приблизно -270 градусів за Цельсієм. Така «спека» підтримується за рахунок мікрохвильового фонового теплового випромінювання, який сформувався через кілька сотень тисячоліть після Великого вибуху, в епоху первинної рекомбінації водню.

Чехи підрахували, що землеподібна планета, яка обертається навколо чорної діри, що виникла із сонцеподібної зірки, може витягувати близько 900 ват корисної потужності. Цього достатньо для підтримки життя, але мало для його зародження. Як зазначає Аві Леб з Гарвардського університету, раніше температура реліктового випромінювання була вищою, ніж зараз. Наприклад, через 15 мільйонів років після Великого вибуху вона дорівнювала 300 кельвінів (27 градусам Цельсія).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-