Астрономічний інструмент GRAVITY вперше

Астрономічний інструмент GRAVITY вперше "побачив" світло з глибин Всесвіту

Укрінформ
Вчені-астрономи Європейської південної обсерваторії (ESO), що працюють на телескопі Very Large Telescope (VLT), вперше отримали зображення за допомогою нового астрономічного інструменту GRAVITY, який згодом дозволить їм вивчати середовище, яке оточує чорну діру.

Про це пише Gizmag.

Новітнє доповнення до телескопа VLT дозволяє йому використовувати технологію, відому під назвою інтерферометрії. Комбінуючи світло, зібране величезною кількістю різних інструментів, ця технологія дозволяє сформувати величезний віртуальний телескоп, діаметр дзеркала якого становить приблизно 200 метрів.

Під час перших випробувань всі чотири задіяні 1.8-метрові допоміжні телескопи VLT були синхронізовані і стабілізовані відповідним чином, що дозволило їм провести зйомку з найдовшим часом витримки, яке в кілька разів перевищує час витримки попередніх спроб. І цей час обчислювався кількома хвилинами.

Під час першого тесту, інструмент GRAVITY був сфокусований на серії яскравих молодих зірок, що входять до складу скупчення Трапеції (Trapezium Cluster), яке знаходиться в самому "серці" відомої туманності Оріона (Orion Nebula). Інструмент GRAVITY дозволив об'єднати світло від чотирьох телескопів в одне єдине зображення. І за допомогою цього зображення відразу ж було зроблено відкриття раніше невідомого об'єкта скупчення - подвійної зірки, що отримала назву Theta Orionis F.

Успішне проведення перших випробувань є одним з головних етапів процесу введення інструменту GRAVITY в експлуатацію. Коли цей процес дійде до завершення, інструмент GRAVITY дозволить вченим-астрономам досліджувати найтемніші об'єкти у Всесвіті, об'єкти, за якими надзвичайно важко спостерігати за допомогою традиційних технологій.

Інструмент GRAVITY буде виступати в ролі універсального "швейцарського складного ножа" для телескопа VLT, значно розширюючи коло його функціональних можливостей. І основним завданням, яка буде вирішуватися за допомогою можливостей інструменту GRAVITY, стануть дослідження навколишнього середовища, прилеглої до області горизонту подій чорних дір. Дослідження цих областей, явища і процеси в яких визначається постулатами «загальної теорії відносності» Альберта Ейнштейна, дозволить виконати перевірку цієї однієї з найшанованіших доктрин сучасного наукового світу.

Але це все є довгостроковою метою, а в найближчому майбутньому група вчених і інженерів продовжить роботи з підключення до інструменту GRAVITY чотирьох 8.2-метрових телескопів VLT, готуючи грунт для проведення чергових випробувань, які пройдуть цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-