Це треба побачити: 10 фотографій NASA про те, як змінюється наша планета

Це треба побачити: 10 фотографій NASA про те, як змінюється наша планета

Укрінформ
Від будівництва гігантських гребель, які «приборкували» великі річки, до природного процесу утворення нових земель за допомогою вулканічної активності наша планета постійно знаходиться в стані змін. На дивовижних фотознімках з космічних станцій NASA показано, наскільки сильно трансформувалася наша планета. 

Про це інформує NASA.

На цих фотографіях показані зміни, що відбулися за лічені дні, а також - цілі десятиліття. Земля постійно змінюється природним і штучним шляхом. Подивіться, наскільки помітна різниця на фото до і після.

Сходження льодовика Педерсена, Аляска

Фото до - літо 1917 року, а після - літо 2005 року.

Неймовірні зміни клімату та поверхні всього за 88 років. Перша знімок був зроблений Луїсом Педерсеном, на честь якого цей льодовик і був названий.

Танення льодовика МакКарті, Аляска

Фото до - 30 липня 1909 року, а після - 11 серпня 2004 року.

Льодовик розташований на півдні штату Аляска, США. За 95 років з похмурої місцевості утворилося мальовниче узбережжя з чудовим ландшафтом.

Танення льодів, Італія/Швейцарія

Фото до - 16 серпня 1960 року, а після - 18 серпня 2005 року.

Гора Маттерхорн висотою близько 4500 метрів розташована в Альпах, на кордоні між Італією і Швейцарією. На фото добре видно, як потужно зійшов з гори крижаний покрив за 45 років.

Висихаюче водосховище в штаті Нью-Мексико, США

Фото до - 2 червня 1994 року, а після - 3 липня 2013 року.

Водосховище Елефант Бьютт є одним з основних запасів води в південно-західній частині США, яке значно скоротилося через тривалу посуху. Водоймище створене за допомогою дамби в 1916 році, і все ще є найбільшим озером в Нью-Мексико. Однак за останні 20 років рівень води в ньому надзвичайно впав.

Свою назву «Елефант Бьютт» (слоняча гора) водоймище отримало не через скам'янілі залишки предків сучасних слонів, що були знайдені неподалік, а через форму острова, яка нагадує слона.

Пожежа в Бастроп, Техас, США

Фото до - 26 серпня 2011 року, а після - 11 вересня 2011 року.

Найбільш руйнівна пожежа в історії Техасу, яка відбулася в районі національного парку Бастроп. Понад 1500 будинків були знищені, а на знімках, що були зроблені у вересні видно тисячі обгорілих гектарів землі. У 2011 році, який у США прозвали роком «Великої Засухи», невеликий дощ пройшов всього один раз, що і стало причиною величезної хвилі займань по всьому штату.

Висихаюче озеро Оровілль, Каліфорнія

Фото до - липень 2011 року, а після - серпень 2014 року.

Впродовж трьох років через сильну засуху в Каліфорнії озера штату стрімко висихають: рівень води в них досяг історичних мінімумів. На фото, зробленому у серпні 2014 року, видно, як короблі пересуваються практично по дну озера Оровілль.

Зменшення озера Мар-Чікіта, Аргентина

Фото до - 10 липня 1998 року, а після - 27 вересня 2011 року.

Мар-Чікіта, найбільше солоне озеро природного походження в Аргентині, яке скорочується в розмірах і стає дедалі солонішим. Дослідники стверджують, що через кілька сотень років озеро висохне повністю і перетвориться на солончак.

Обміління Аральського моря в Казахстані та Узбекистані

Фото до - 2000 рік, а після – 2009 рік.

Колись Аральське море було найбільшою солоною водоймою у світі і другим за величиною в Азії. За останні 30 років воно сильно обміліло. Зрошення врожаїв та постійне використання річок, які наповнюють водойму, попросту висушило Аральське море.

До 2009 року Аральське море втратило 4/5 свого об'єму.

Вирубка лісу в Рондонії, Бразилія

Фото до - 28 червня 1975 року, а після - 16 серпня 2009 року.

Рондонія - частина бразильської Амазонки, розташована на кордоні з Болівією. Це одна з периферійних зон, що розширюються всередині Амазонії, населення якої виросло приблизно з півмільйона людей у ​​1980 році до півтора мільйону в 2009 році. У Рондонії спостерігається високий рівень вирубки лісу, який сягнув вже понад 34% в 2008 році, а це величезна цифра в порівнянні з 1978 року, коли вирубувалося всього 2% лісів. Зростання населення та деревообробної промисловості, поява великої кількості доріг, випалювання лісів заради пасовищ і полів призводить до винищення лісових масивів.

Чорнобильська атомна електростанція, Україна

Фото до - 29 квітня 1986 року, а після - 27 квітня 2011 року.

На фото, зробленому у 1986 році чітко видно підготовлені до посіву поля (яскраві, світлі тони), щільний лісовий покрив (темно-зелений), і невеликі будівлі (блакитно-сірий). Щодо знімків 2011 року, то на зображені переважають світло-зелені кольори, а це говорить нам про те, що природа, в Чорнобилі та прилеглих до нього тереторіях - відновлюється.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-