Світовий океан став швидше нагріватися - вчені

Світовий океан став швидше нагріватися - вчені

Укрінформ
Поглинання світовим океаном тепла за останні 18 років зросло в два рази. При цьому проникнення тепла в водні шари стрімко збільшується.

Про це повідомляє видання Nature Climate Change.

За даними дослідження американських вчених, приблизно 35% тепла, що поглинається океаном, проникає на глибини нижче 700 м. Це одна із знакових рис індустріальної епохи, яка радикальним чином відбилася на динаміці прогріву водних мас планети.

Щоб визначити, як змінилося вміст тепла в океані у період з 1865 по 2015 рр., вчені використовували дані з різноманітних джерел: від записів, зроблених під час морської експедиції Челленджер в кінці XIX століття, до недавніх спостережень. Показники були розділені на три групи і на часові періоди: у верхньому шарі (0 - 700 м), середньому (700 - 2000 м) і глибокому (> 2 000 м). На цій основі були зроблені висновки про радикальну зміну вмісту тепла в океані саме в індустріальну епоху.

Відзначимо, стрімкий прогрів вод світового океану веде до незворотних змін клімату. Танення льодовиків загрожує зменшенням світових запасів прісної води. Через підвищення рівня океану острівні держави рік за роком втрачають частину своїх територій. На планеті ж в цілому скорочуються популяції тварин, що мешкають в холодних водах морів і океанів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-