Створена перша універсальна вакцина від вірусу лихоманки Ебола – вірусологи

Створена перша універсальна вакцина від вірусу лихоманки Ебола – вірусологи

Укрінформ
Американські молекулярні біологи і медики заявили про успішне випробування першої багатоцільовий вакцини від лихоманки Ебола, здатної нейтралізувати два найбільш небезпечних штаму цього вірусу.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Scientific Reports.

Отримана вакцина є багатоцільовою і здатна нейтралізувати відразу кілька видів вірусу. За словами одного із співавторів дослідження Джонатана Лайя, універсальна вакцина стане серйозним кроком для медицини, оскільки на даний момент складно передбачити, який саме штам вірусу стане причиною наступної епідемії.

Також вакцина зможе захистити медиків, які контактують з хворими Ебола.

Розробка Лайя і його колег здатна нейтралізувати два найбільш небезпечних штаму Еболи з п'яти існуючих - заїрський і суданський. Решта видів розповсюджуються переважно серед тварин.

До цього вченим вдавалося застосовувати імунотерапію тільки щодо заїрського підвиду вірусу. Американські медики змогли нейтралізувати одночасно і другий штам, створивши вакцину з особливим набором частин моноклональних антитіл.

Вакцина вже пройшла ряд випробувань і довела свою ефективність на культурах людських клітин, а також на заражених мишах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-