На диску Чумацького Шляху утворилися сліди через удар галактики

На диску Чумацького Шляху утворилися сліди через удар галактики

Укрінформ
На практично плоскому диску Чумацького Шляху вчені побачили неоднорідні утворення, схожі на сплески, нібито залишені на воді.

Про це пише Naked Science.

Ще десять років тому виявилося, що на майже плоскому диску Чумацького Шляху можна розрізнити неоднорідності, що нагадують сплески, залишені чимось на воді. З тих пір астрономи продовжують пошуки причини, що створює такі грандіозні ефекти. Нова робота американських дослідників показує, що нею могла бути мініатюрна галактика, що пролетіла крізь нашу, наче куля.

На думку вчених, галактика пройшла крізь Чумацький Шлях близько 500 мільйонів років тому і зараз знаходиться на відстані 300 тис. світлових років від нашої галактики, продовжуючи віддалятися зі швидкістю близько 200 кілометрів на секунду. Автори роботи провели пошук кандидатів, які підходять під описані ними вимоги.

Зробити це було досить важко, стверджують науковці, оскільки такі галактики містять менше 1 відсотка від числа зірок, що нагадують Чумацький Шлях. У таких галактиках особливо домінує темна матерія, а їх яскравість невелика.

За допомогою інфрачервоних телескопів Gemini, Magellan і WiFeS дослідники виявили три зірки, які можуть виявитися частиною цієї галактики, яка повністю відповідає необхідним вимогам: віддалі і швидкості руху.

За словами авторів дослідження, відкриття необхідно підтвердити за допомогою наступних спостережень. Вони сподіваються, що незабаром зможуть знайти й інші карликові галактики, які стикалися з нашою та іншими гігантськими галактиками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-