Вчені розробили новий сканер для виявлення вибухівки

Вчені розробили новий сканер для виявлення вибухівки

Укрінформ
Вчені з університету Іллінойс розробили кишеньковий сканер, що реагує на присутність пероксиду ацетону (TATP), який використовується зловмисниками у виробництві вибухівки. 

Цю речовину вони отримують з доступних товарів, що лежать на полицях аптек і господарських магазинів.

Як повідомляє BBC News, терористи-смертники в Парижі використовували вибухівку з доволі простим способом приготування. Сьогодні TATP є одним з найнебезпечніших знарядь зловмисників. Завдання хіміків - знайти спосіб, що дозволяє визначати присутність пероксиду ацетону до того, як він вибухне.

За словами професора хімії Кеннета Суслика з університету Іллінойс, виготовити ТАТР не важче, ніж «спекти гарбузовий пиріг». Саме і робить дану речовину дуже «привабливою» для терористів. Зокрема, його використовували палестинці, а також підготовлений «Аль-Каїдою» британець Річард Рейд, який намагався в 2002 році підірвати літак компанії American Airlines за допомогою захованої в черевику бомби.

Під час розробки кишенькового сканера, що дозволяє обчислити ТАТР, вчені скористалися фізичною властивістю речовини, відомою як «тиск парів», в результаті якого речовина переходить з твердого в газоподібний стан. Коли молекули ТАТР потрапляють в датчик, на них реагує кислотний каталізатор. Він розкладає молекули на вихідні речовини, сигналізуючи про їх присутність за допомогою барвника. При цьому датчик дуже чутливий і здатний реагувати навіть на дві молекули ТАТР з мільярда.

За словами професора Суслика, його команда також працює над удосконаленим датчиком, який здатен реагувати на «десятки вибухових речовин», змінюючи при цьому відповідні кольори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-