Вчені застосували можливості сучасних нанотехнологій для боротьби з утворенням біоплівок

Вчені застосували можливості сучасних нанотехнологій для боротьби з утворенням біоплівок

Укрінформ
Група вчених з університету Нового Південного Уельсу (University of New South Wales, UNSW), Австралія, придумали новий метод, що дозволяє «розібратися» з біоплівками, що формуються з хвороботворних мікроорганізмів у разі хронічних бактеріальних інфекцій.

Коли хвороботворні бактерії присутні в організмі в невеликих кількостях, на них досить легко можна впливати антибіотиками та іншими лікарськими препаратами. Але якщо час було згаяно, то бактерії можуть об’єднатися і сформувати біоплівки, тонкі шари яких покривають поверхню внутрішніх органів. І боротьба з такими колоніями бактерій, здатними виживати в найважчих умовах, є набагато більш важкою справою.

Про це йдеться на сайті gizmag.com.

Згідно з наявними даними, близько 80 відсотків інфекційних захворювань протікає з утворенням бактеріальних біоплівок. Такі біоплівки можуть заражати не тільки організм носія інфекції, вони можуть осідати і на поверхні медичного обладнання, наприклад, на внутрішніх поверхнях катетерів. І ця проблема постає особливо гостро у разі епідемій інфекційних захворювань, які досить часто виникають в країнах третього світу.

Як повідомляє gizmag.com, у пошуках методу боротьби з утворенням інфекційних біоплівок дослідники UNSW звернулися до можливостей сучасних нанотехнологій. А «піддослідним кроликом» для вчених стали патогенні бактерії виду Pseudomonas aeruginosa, мікроорганізм, на якому проводяться випробування нових лікарських препаратів і вивчення реакції організмів на вплив різних факторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-