Українці розробили оригінальну технологію виробництва «розумного» пластиру для ран

Українці розробили оригінальну технологію виробництва «розумного» пластиру для ран

Укрінформ
Вчені з лабораторії радіаційних технологій Інституту фізики НАН України розробили перев’язувальні матеріали на основі радіаційно зшитих гідрогелів, призначені для лікування ран та опіків.

Про це повідомляється на сайті Національної академії наук України.

Як повідомляють дослідники, радіаційно зшиті гідрогелі не зустрічаються у природі. Їх почали створювати в лабораторних умовах близько 20 років тому, і вже років 10 у розвинених країнах їх виробляють у промислових масштабах та широко використовують в медицині, зокрема, для пришвидшення процесів загоювання ран та опіків. Українські науковці мали на меті розробити оригінальну вітчизняну технологію виробництва засобу, який за своїми властивостями не поступався б зарубіжним аналогам і, водночас, мав би прийнятну ціну. Дослідницький проект вчених отримав назву «Українські пов’язки».

Радіаційно зшиті гідрогелі на 90-95% складаються з води, решту складають розчинені у цій воді полімери: агар, полівінілові спирти, полівінілпіролідон, поліетиленгліколь. Опромінювання отриманого розчину високоенергетичною радіацією утворює з нього тривимірну структуру, подібну до губки, розмір комірок якої складає менше 1мк. На відміну від хімічного, радіаційне зшивання гідрогелів відбувається значно швидше й однорідніше, а також не потребує технологічних операцій промивання та термічної обробки.

Накладання цього матеріалу безпосередньо на пошкоджену шкіру дає миттєвий ефект знеболення – вода, яка має високу теплоємність, одразу ж охолоджує рану і спиняє процес руйнування тканин. З огляду на це, пов’язки цінні для застосування у польових умовах, де часто немає доступу до води. Перев’язувальні матеріали на основі гідрогелів є цілком стерильними з моменту радіаційного зшивання. Крім того, вони очищують рану, вбираючи з неї різні виділення – кров, секрет, фібрин і некротизовані тканини.

Слід зазначити, що гідрогелеві пов’язки виконують антисептичну (знезаражувальну) функцію: склад розчину передбачає можливість додавання різноманітних лікарських препаратів. Можна також поливати пов’язку згори рідкими лікарськими препаратами, знеболювальними, кровоспинними, антисептичними та іншими, то вони безперешкодно продифундують на рану або опік. А от мікроби на уражене місце потрапити не зможуть, оскільки, їхні розміри перевищують 1мк, тобто є більшими за розміри комірок сітки матеріалу.Тобто пов’язки виконують ще й захисну функцію.

На жаль, бійці АТО досі не мають змоги користуватися новими перев’язувальними матеріалами – з огляду на відсутність їх серійного виробництва. Науковці вже мають готову лабораторну технологію, однак, скаржаться на брак коштів. У зв’язку із цим, вчені запрошують приватних підприємців долучитися до справи порятунку людських життів і посилення обороноздатності нашої країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-