Сайдік на Закарпатті цікавився

Сайдік на Закарпатті цікавився "угорським питанням"

Укрінформ
Спецпредставник голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік у понеділок, 10 грудня, у ході робочої поїздки зустрівся з керівництвом Закарпатської області.

Сайдік цікавився перебігом децентралізації в області та загальними тенденціями розвитку регіону, зокрема угорським питанням, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

"Виконувач обов’язків голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас зустрівся зі спеціальним представником голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартіном Сайдіком, який перебував в області з робочим візитом", - йдеться у повідомленні.

Сайдік поінформував, що про ситуацію в регіонах в ОБСЄ отримують інформацію зі ЗМІ, однак важливо бачити яка ситуація на місцях. Відтак, цікавився ходом децентралізаційної реформи в області та угорським питанням.

Як зауважив Галас, Закарпаття має свою специфіку у просуванні децентралізації. За його словами, процес створення об’єднаних територіальних громад тут йде повільно, і одна з причин – це слабка промисловість і, як наслідок, значна дотаційність області.

Як член Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України Мартін Сайдік цікавився досвідом вирішення суперечливих питань у багатонаціональному і мультикультурному Закарпатті.

Він, торкаючись питання втілення на Закарпатті норм освітнього закону, зазначив: "Для нас важливе питання, чи може бути ваш досвід корисним для нас, адже процеси, які відбуваються у Мінську, є надзвичайно складними, і доводиться враховувати багато суперечливих факторів".

Читайте також: Сіярто заявляє, що Угорщина й далі блокуватиме засідання Комісії Україна-НАТО

В Закарпатській ОДА запевнили співрозмовника, що освітній закон і його "мовна стаття" ніяк не вплинули як на дружні відносини між українською та угорською громадою на Закарпатті, так і на конструктивну співпрацю прикордонних регіонів сусідніх держав.

За словами Сайдіка, це не останній його візит на Закарпаття. У подальшому він має намір і бажання зустрітися із головою облдержадміністрації Геннадієм Москалем, аби обговорити місцеві питання та торкнутися проблематики ситуації на Сході України.

Фото: carpathia.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-