Розслідування BBC: війська Асада здійснили мінімум 106 хімічних атак

Розслідування BBC: війська Асада здійснили мінімум 106 хімічних атак

Укрінформ
Спільне розслідування журналістів BBC Panorama і BBC Arabic виявило, що хімічні атаки в Сирії, які заперечував режим Асада і його союзник Росія, допомогли сирійському диктатору наблизитися до перемоги в громадянській війні.

Про це йдеться в матеріалах, оприлюднених на офіційному сайті BBC у понеділок. 

"Після семи руйнівних років громадянської війни в Сирії, внаслідок якої загинуло понад 350 тис. людей, президент Башар аль-Асад наблизився до перемоги над силами, які намагалися його скинути", - йдеться в матеріалі.

Спільне розслідування, проведене BBC Panorama і BBC Arabic, вперше показало, "наскільки важливою була хімічна зброя у його переможній стратегії".

Загалом, журналісти стверджують про 106 хімічних атак у Сирії в період з березня 2014-го по квітень 2018 року. Вони буди завдані після того, як президент Асад підписав Міжнародну конвенцію про заборону хімічної зброї та погодився знищити весь хімічний арсенал країни.

"США погрожували військовими діями у відповідь, але заспокоїлись, коли головний союзник Асада, Росія, переконала його погодитися на ліквідацію хімічного арсеналу Сирії", - йдеться в матеріалі.

Попри те, що ОЗХЗ та ООН домоглися знищення 1300 тонн хімічної зброї, газові атаки продовжувалися. При цьому документувалося застосування бойового хлорину й навіть нервово-паралітичного газу Зарин, у тому числі із використанням авіації. Втім Асад категорично заперечував це.

Читайте також: Дезертирам армії Асада обіцяють амністію

"Багато задокументованих атак відбулися кучно в невеликій кількості районів і навколо них, приблизно в один час. Це збігалося з урядовими атаками – в містах Хама та Ідліб у 2014 році, в Ідлібі в 2015 році, в місті Алеппо наприкінці 2016 року, а також у Східній Гуті на початку 2018 року", - звертають увагу журналісти.

У цьому зв'язку посол Великої Британії в ООН Карен Пірс пообіцяла, що Асад не уникне відповідальності, й зібрані журналістами докази будуть використані в майбутньому.

Водночас, Росія, яка стоїть на боці Асада, заявляє, що в хімічних атаках зацікавлені антиасадівські сили, щоб "викликати вигідну їм міжнародну реакцію", наголошується в розслідуванні. Й хоча журналісти самі зазначають, що не були присутніми особисто на місці хімічних атак, зібрані документи в кожному випадку підтверджуються незалежними джерелами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-