Громади можуть створювати місцеві та добровільні підрозділи пожежної охорони - U-LEAD

Громади можуть створювати місцеві та добровільні підрозділи пожежної охорони - U-LEAD

Укрінформ
Від початку 2023 року громади можуть створювати місцеві та добровільні підрозділи пожежної охорони за погодженням з ДСНС.

Як передає Укрінформ із посиланням на сайт Програми «U-LEAD з Європою», про це розповів керівник Регіонального офісу U-LEAD у Донецькій області Максим Ткач.

Він відзначив, що з початком 2023 року відбулися законодавчі зміни для удосконалення порядку утворення та функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони, посилення соціального захисту їх працівників і визначення засад навчання працівників місцевої пожежної охорони та членів добровільної пожежної охорони.

У населених пунктах, в яких відсутні державні пожежно-рятувальні підрозділи, органи місцевого самоврядування за погодженням із ДСНС створюють місцеві підрозділи самостійно.

«Такі пожежно-рятувальні підрозділи створюються для того, щоб залучатися не тільки для гасіння пожеж, а й до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, проведення аварійно-рятувальних робіт», - відзначив Ткач.

За його словами, законодавство передбачає, що пожежно-рятувальні підрозділи можуть утворюватися як юридичні особи або як відокремлені підрозділи. Їх працівники поділяються на основних та допоміжних.

«Основні здійснюють гасіння пожеж, проводять аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи. Допоміжні — забезпечують її повсякденну діяльність», — додав керівник Регіонального офісу.

Також важливо, що для основних працівників вводиться вимога проведення обов’язкових медичних оглядів, особистого страхування за рахунок коштів відповідних ОМС, які утворили такі підрозділи. Підготовка основних працівників місцевої пожежної охорони здійснюється в закладах освіти ДСНС. Основні працівники, які не пройшли відповідної підготовки, до гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт не допускаються.

Експерт додав, що громади можуть об’єднувати зусилля відповідно до Закону України "Про співробітництво територіальних громад" для забезпечення місцевої пожежної охорони. Повноваження щодо координації та контролю за діяльністю пожежно-рятувальних підрозділів покладаються на органи місцевого самоврядування, що утворили такі пожежно-рятувальні підрозділи, та ДСНС.

За словами Ткача, найближчим часом Кабмін має затвердити Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів.

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації й під час війни. Також Програма посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС у межах ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, впродовж квітня-червня 2022 року надано 333-м громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Тобто громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: У громаді на Львівщині створили підрозділ добровільної пожежної команди — U-LEAD

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: u-lead.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-