Зеленська поділилася порадами, як допомогти людям із посттравматичним стресом

Зеленська поділилася порадами, як допомогти людям із посттравматичним стресом

Укрінформ
Дружина Президента поділилася порадами про те, як допомогти людям із посттравматичним стресовим розладом, не завдавши їм шкоди

Як передає Укрінформ, про це перша леді написала в Телеграмі

«Кожна новина про влучання ракети в житлові будинки - це загиблі й поранені. А ще - психологічна травма для людей, що знаходяться в епіцентрі катастрофи, хай навіть фізично вони неушкоджені», – зауважила Зеленська.

За її словами, саме після таких загрозливих ситуацій може розвиватися посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

«Як не зашкодити людині з ПТСР, намагаючись допомогти? Разом з МОЗ зібрали основні поради директорки Центру психічного здоров’я і реабілітації «Лісова поляна» Ксенії Возніциної», - написала перша леді.

Читайте також: Зеленська поділилася порадами, як пережити терористичну атаку

Зокрема, не рекомендується просити постраждалих розповісти про травматичну подію, адже людям із ПТСР може бути складно говорити, до того ж це може спричинити ретравматизацію. Не слід також говорити, ніби ви знаєте і розумієте, що людина відчуває.

Не можна звинувачувати й дорікати через реакції та прояви емоцій, просити опанувати себе, оскільки людина з ПТСР не може цього зробити.

«Люди, які пережили травматичні події, часто не почуваються щасливими, тому варто уникати висловів «тобі пощастило вижити», – зазначила Зеленська.

Читайте також: В Україні 75% дітей мають ознаки когнітивного стресу

Окрім того, додала вона, не можна знецінювати пережитий людиною досвід, але не слід і героїзувати його. Не варто також казати, що час лікує, адже лікують фахівці.

Як повідомляв Укрінформ, за оцінками ВООЗ від розладу психічного здоров’я у зв’язку з війною можуть потерпати до 10 мільйонів українців, або приблизно чверть населення.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-