На Одещині викрили схему розкрадання коштів, виділених на закупівлю військових товарів

На Одещині викрили схему розкрадання коштів, виділених на закупівлю військових товарів

Фото, відео
Укрінформ
На Одещині Нацполіція ліквідувала масштабну схему розкрадання державних коштів, виділених на закупівлю товарів гуманітарного та військового призначення.

Про це заявив тимчасово виконувач обов’язків голови Національної поліції Іван Вигівський, інформує Управління комунікації НПУ, передає Укрінформ. 

«Чергову масштабну схему розкрадання державних коштів, яку організували посадовці Одеської обласної військової державної адміністрації, викрили слідчі Головного слідчого управління Національної поліції та співробітники управління стратегічних розслідувань в Одеській області», - уточнив він.

Читайте також: Феєрверк в Одесі під час тривоги: поліція повідомила про підозру в хуліганстві

За даними слідства, на основі рішення уряду «Про забезпечення нагальних потреб населення в умовах воєнного стану» на закупівлю продуктів було виділено 500 млн грн, а на закупівлю спеціального спорядження і військового обмундирування для підрозділів тероборони та добровольчих формувань територіальної громади Одеси - понад 106 млн грн.

«Замість того, аби спрямувати виділені урядом України кошти на потреби місцевого населення та військових, посадовці обласної військової адміністрації розробили схему їх привласнення: товари купували за цінами, які значно вищі за ринкові, а отриману різницю розподіляли між всіма учасниками оборудки», - заявив Вигівський.

За його словами, серед фігурантів  - ексзаступник голови Одеської ОВА, начальник одного з департаментів (депутат Одеської обласної ради) та начальник відділу ОВА. Їм оголошено про підозру за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.  

Читайте також: Водій президента НААН України був «працевлаштований» у шести держструктурах – поліція

«Встановлено, що у квітні 2022 року лише за одним укладеним з підконтрольним товариством договором на закупівлю продуктів на 40 мільйонів гривень різниця у вартості сягнула семи мільйонів. Але сума привласнених бюджетних коштів може бути в рази більшою, тож робота слідчих триває», - сказав т.в.о голови Національної поліції України.

Вигівський поінформував, що 2 лютого оперативники та слідчі Нацполіції спільно з прокурорами Офісу генпрокурора провели санкціоновані обшуки в службових приміщеннях Одеської ОВА та за місцями мешкання фігурантів.

Це кримінальне провадження розслідується за ч. 5  ст. 191 Кримінального кодексу України. 

За привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем підозрюваним може загрожувати позбавлення волі на строк від семи до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. 

У рамках досудового розслідування правоохоронці продовжують збирати докази противної діяльності фігурантів, встановлювати їх можливих спільників та остаточну суму завданих державі збитків.

Як повідомлялося, 3 січня у Офісі генпрокурора заявили, що шістьох службовців Укроборонпрому підозрюють у розтраті понад 5 млн грн бюджетних коштів під час закупівлі неякісних товарів військового призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-