На київському саміті ЄС-Україна обговорять мирний план Зеленського

На київському саміті ЄС-Україна обговорять мирний план Зеленського

Укрінформ
 Одним із ключових пунктів наступного саміту ЄС-Україна буде обговорення Формули миру Президента Зеленського та шляхів її реалізації, поєднання дипломатичних зусиль для залучення широкої міжнародної підтримки для надання Україні гарантій безпеки.

 Про це сьогодні кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявив високопоставлений офіційний представник ЄС. Саме так він відповів на запитання Агентства, чи підтримує ЄС так званий Київський безпековий договір, ініціативу, яка головним чинником гарантій безпеки для України визначає планомірну та довгострокову міжнародну підтримку для забезпечення високої бойової спроможності її Збройних Сил.

«Один з пунктів, які ми будем обговорювати - мирний план з десяти пунктів, представлений Президентом Зеленським. Він включає також майбутні гарантії безпеки для України. Ми обговоримо, яким чином забезпечити справедливий мир, який буде враховувати багатосторонні зобов’язання щодо дотримання територіальної цілісності та суверенітету України. Ми зважимо, як дійти до решти світу, з використання наших дипломатичних можливостей, щоб забезпечити глобальну підтримку та розуміння цієї ініціативи», - сказав офіційний представник ЄС.

Він зауважив, що наразі тема щодо майбутніх гарантій безпеки для України є предметом постійного обговорення на рівні лідерів країн-членів. При цьому більш конкретні параметри цієї ідеї будуть визначатися «у вірний момент», коли буде більш зрозумілою ситуація з безпеки в Україні. Країни ЄС мають зважити, чи є в них бажання надати Україні такі гарантії безпеки, і чи відповідають їх можливості такого роду бажанням.

«Не має сумніву, що ми підтримуємо Формулу миру Зеленського, та підтримуємо ідею щодо проведення саміту для її обговорення. Один із наших спільних з Україною викликів - залучити глобальну участь та підтримку для такої ініціативи», - додало офіційне джерело.

Відповідаючи на уточнююче запитання Укрінформу щодо можливості прискорення поставок озброєння в Україну для відбиття російської агресії, офіційний представник ЄС нагадав, що за підсумками оборонної конференції з допомоги Україні у Рамштайні ряд країн-членів взяли на себе дуже вагомі зобов’язання, включаючи поставки танків та іншої важкої військової техніки.

Читайте також: Саміт Україна-ЄС: кандидатський мінімум чи максимум?

«Ми бачили, що тренування (екіпажів – ред.) з використання цих танків вже розпочалися. Це той випадок, коли час має значення. І дуже важливо, щоб це обладнання, яке було обіцяно Україні, було доставлено так швидко, як це можливо», - наголосив офіційний представник ЄС.

«Одним з головних здобутків цього саміту буде подвоєння спроможностей військової тренувальної місії EUMAM відносно кількості військовослужбовців, на яку вона була розрахована від початку. Тобто, тренування пройдуть не 15 тисяч, а 30 тисяч українських військовослужбовців, і це буде зроблено швидко, протягом 2023 року», - зауважило джерело.

Офіційна особа ЄС висловила впевненість, що під час Київського саміту ЄС-Україна Високий представник ЄС може оголосити нові цілі, які будуть поставлені перед EUMAM. З початку заснування цієї місії у листопаді минулого року перед нею стояло завдання щодо тренування до 15 тисяч українських військовослужбовців. Ця мета буде досягнута до завершення другого кварталу 2023 року. Після цього тренування пройдуть ще 15 тисяч українських військових, які отримають таку підготовку у різних європейських країнах в рамках місії EUMAM. Таким чином, до кінця року через таке тренування пройдуть 30 тисяч захисників України.

Читайте також: Єрмак: Саміт з обговорення української формули миру може відбутися на платформі ООН

Як повідомлялося, 3 лютого в Києві має відбутися 24-й саміт Україна ЄС. Це буде перша зустріч на вищому рівні після початку російського військового вторгнення в Україну та після того, як Україна отримала статус країни-кандидата на входження до ЄС. Попередній саміт ЄС-Україна відбувся у жовтні 2021 року, також у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-