Ракетний удар пошкодив у Харкові пам'ятку конструктивізму

Ракетний удар пошкодив у Харкові пам'ятку конструктивізму

Укрінформ
Унаслідок російського ракетного удару 29 січня в Харкові пошкоджено пам'ятку архітектури в стилі конструктивізму, збудовану в 1930 році.

Про це розповів у Фейсбуці екскурсовод, фотограф ,дослідник історії міста Іван Пономаренко, передає Укрінформ. 

«29 січня російським обстрілом була серйозно пошкоджена пам'ятка архітектури, житловий будинок у стилі конструктивізму. Він був побудований у 1930 р. за проєктом архітекторів В. Троценка, В. Пушкарьова та А. Плешкова», - зазначив Пономаренко.

За його словами, Віктор Троценко більш відомий як автор проєктів робітничих котеджів на пр. Героїв Харкова, що мали риси українського модерну, але в цілому його можна назвати одним із «батьків» харківського конструктивізму.

Дослідник зауважив, що, за даними міської влади, весь під'їзд доведеться розбирати та будувати заново. Однак через статус пам'яттки архітектури цей процес може затягнутися на довгий термін, оскільки потрібні відповідні до законодавства погодження.

Пономаренко застерігає, що будинок без консервації зруйнується остаточно: «Так, фасади будинку і до удару виглядали «не дуже» через надбудовані цар-балкони, але подивіться, який чудовий вигляд він мав на старій світлині. Його занесли до списку пам'яток у 1980 році, коли цих надбудованих балконів ще не було... Узагалі технічно повернути балконам оригінальний вигляд не складно. Відбудувати будинок - значно складніше», - написав Пономаренко.

Читайте також: Ціллю ракетного удару по Харкову 29 січня була одна з лікарень – Синєгубов

Як повідомлялося, 29 січня о 22:55 російська ракета влучила в дах житлової будівлі в Київському районі Харкова, виникла пожежа площею 450 кв. м. Унаслідок удару зруйновано дах та перекриття між поверхами, пошкоджено вікна та двері (також у сусідніх будинках). Загинула одна людина, троє зазнали поранень. Загалом евакуювали 15 людей.

На місці удару слідчі вилучили залишки ракетного комплексу С-300. За даними правоохоронців, ракету війська рф запустили з території Бєлгородської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-