Глава МЗС Польщі назвав дипвідносини з росією замороженими

Глава МЗС Польщі назвав дипвідносини з росією замороженими

Укрінформ
Багато країн Євросоюзу незабаром можуть знизити рівень своїх дипломатичних відносин з росією.

Про це під час спільної пресконференції з главами МЗС Польщі, Латвії та Естонії в Ризі, заявив у вівторок міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив міністр, донедавна Литва була єдиною країною ЄС, яка не мала свого посла в москві, а у Вільнюсі не було посла росії. Він нагадав, що рішення знизити рівень відносин до тимчасового повіреного у справах уряд країни ухвалив після того, як з’явилася інформація про злочини росіян в Бучі. Міністр зауважив, що зараз рішення про зниження дипвідносин з рф прийняли також Латвія та Естонія.

Читайте також: У МЗС назвали неприйнятними слова президента Хорватії щодо Криму

“Найімовірніше, я не виключаю такої можливості, що багато країн може дійти до висновку, що це єдине правильне рішення після того, що вони побачили в Україні. Це займе час, є різні аргументи, але, якщо чесно, то загалом немає великої користі у присутності російського посла в жодній європейській країні”, - наголосив Ландсбергіс.

Він додав, що російські представництва за кордоном загалом вже не є дипломатичними установами, а “інституціями пропаганди, які популяризують генеральну лінію геноциду, який здійснює російський режим”.

Своєю чергою глава МЗС Польщі Збігнєв Рау зазначив, що зараз відносини Польщі з росією “заморожені” і він не бачить можливостей, щоб щось найближчим часом значно змінилося. Міністр зауважив, що дуже часто російські дипломати здійснювали активність, яка не мала нічого спільного з дипломатією. За його словами, у відносинах з росією нічого не зміниться доти, доки росія не виведе війська з України, не буде готовою виплатити Україні репарації за знищену інфраструктуру, а злочинці не постануть перед міжнародними судами.

Читайте також: Акція на підтримку України: у Литві збирають €5 мільйонів на радари

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу зазначив, що до 1 лютого  значна кількість російських дипломатів мають залишити країну. Він закликав інші країни також знизити рівень відносин з росією. На його переконання, кількість російських дипломатів в Європі має відповідати рівню відносин ЄС з росією. 

Як повідомлялося, Латвія заявила про зниження рівня дипвідносин з росією до тимчасових повірених 23 січня, пояснивши це «жорстокою агресією росії проти України» і солідарністю з Естонією. Перед цим росія за своїм рішенням знизила з Естонією рівень дипвідносин.

Латвія оголошувала, що посли припинять свою роботу 24 лютого – у річницю вторгнення російської армії в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-