Сучасний український ветеран — виклик для суспільства?

Сучасний український ветеран — виклик для суспільства?

Укрінформ
1 лютого, 11:00 -  дискусія на тему: «Сучасний український ветеран — виклик для суспільства?».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери:  Юлія Лапутіна - міністр у справах ветеранів України; Вячеслав Раєвський - військовослужбовець; Костянтин Малява - військовослужбовець; Тетяна Розумій - дружина ветерана.

До участі запрошуються представники ветеранських рухів. 

Ключові теми: 

  • Військовослужбовець після війни: що далі.
  • Адаптація, реабілітація, психологічна підтримка ветеранів.
  • Взаємодопомога, співпраця держави, суспільства та сім’ї.
  • Працевлаштування та пошук себе після війни: приклади успішних підприємницьких кейсів. 

Після офіційної частини відбудеться спілкування офф-рекордз з всіма учасниками дискусії.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

У Мінветеранів розповіли про інструменти переходу до мирного життя для захисників

За рік до звільнення з військової служби держава має запропонувати захиснику інструменти переходу до цивільного життя. Про це сказала міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час дискусії на тему: «Сучасний український ветеран — виклик для суспільства?» в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Ми як держава маємо знати в плановому режимі, скільки людей у кожній області, в кожному районі прийде до мирного життя з військових підрозділів. За рік до їх звільнення маємо запропонувати їм інструменти переходу до мирного життя. Це психологічна реабілітація, медичне обстеження, навчання цивільній спеціальності, або можливість започаткувати власну справу. Тобто перехід до підприємницької діяльності”, - сказала Лапутіна.

Вона зазначила, що багато людей після служби хоче займатися власною справою і не бути найманим працівником. Зокрема, популярне серед ветеранів агропідприємництво. “Це невеличкі фермерські господарства, які дозволяють людині навіть не тільки залучити свою родину до цього бізнесу, а також психологічно реабілітуватися при роботі з землею, на роботі в тваринництві, сільському господарстві”, - сказала міністр. Крім того, за її словами, популярна серед ветеранів IT-сфера.

Лапутіна наголосила, що після перемоги України у війні держава має зробити все, щоб ветерани стали воїнами відновлення, бо захисники мають інтегруватися у свої громади і піднімати економіку країни.

За її словами, люди, які мали бойовий досвід, у разі військової ескалації мають бути готовими піти захищати країну, і для цього держава має проводити періодичні навчання.

“В Ізраїлі кожного року жінки і чоловіки проходять військові курси там, де вони працюють в цивільному житті. Це реальність, і ми маємо також зробити відповідні кроки для того, щоб була постійна військова підготовка всього населення. Військові, які мають бойовий досвід, мають інтегруватися в навчальні заклади і піти навчати інших військовій підготовці”, - зазначила Лапутіна.

Як повідомлялося, українських ветеранів і ветеранок, які бажають перекваліфікуватися, запрошують на навчання за фахом кібербезпека.

Електронний реєстр ветеранів створений, але буде запущений після перемоги України у війні з рф – Лапутіна

Електронний реєстр ветеранів створений, але з міркувань безпеки буде запущений після перемоги України у війні з російською федерацією.

Про це міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна розповіла під час пресконференції в Медіацентрі "Україна – Укрінформ".

Вона зазначила, що реєстр створено за сприяння Ради міжнародних наукових досліджень (IREX). За словами міністра, відповідний реєстр уже кореспондується з реєстрами інших міністерств і відомств. У цьому контексті Лапутіна підкреслила, що процес діджиталізації і надалі триватиме у співпраці з міжнародними партнерами.

"Будемо запроваджувати в Дії відповідні електронні інструменти для того, щоб бути клієнтоорінтованими для наших ветеранів, щоб створити там електронні ветеранські кабінети, усі сервіси. У нас це все вже готово, але ми дійсно не хочемо, щоб десь на тимчасово окупованій території у смартфоні з’явилася програма, яка засвідчить, що людина – ветеран. Це небезпечно для людей. Наступного дня після перемоги всі ці сервіси включаються і будуть доступні для всіх", – додала міністр у справах ветеранів України.

Як повідомлялося, у 2020 році Міністерство ветеранів України підписало меморандум з Радою міжнародних наукових досліджень (IREX), у якому серед іншого йдеться про допомогу у створенні програмного забезпечення Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Наприкінці 2020 року було підписано договір, а у 2021 році затверджено технічне завдання і розпочато створення реєстру. 

Психологічна реабілітація військових: Мінветеранів законтрактувало вже 40 лікувальних закладів

Уже понад 40 лікувальних закладів законтрактовані з Міністерством у справах ветеранів України для забезпечення психологічної реабілітації військовослужбовців.

Про це міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна повідомила під час пресконференції в Медіацентрі "Україна – Укрінформ".

Вона зазначила, що в липні минулого року було запроваджено механізм, відповідно до якого з Мінветеранів України напряму контрактуються лікувальні заклади, які відповідають певним критеріям. Зокрема, за її словами, якщо в лікувальному закладі є мультидисциплінарна команда у складі лікар-психіатр, психоневролог і два психологи, укладається контракт із міністерством. Таким чином військові, які проходять у цьому закладі фізичну реабілітацію, зможуть одночасно отримати психологічну допомогу. "За цей період (з липня минулого року – ред.) надано вже понад 7 тисяч послуг. Уже понад 40 закладів із нами законтрактовані", – зазначила Лапутіна.

Як повідомлялося, в Україні на момент повномасштабного вторгнення російської федерації налічувалося близько 493 тисяч ветеранів, із них орієнтовно 38 тисяч жінок.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-