Норвегія перерахує €14,5 мільйона на Військову допоміжну місію ЄС для України

Норвегія перерахує €14,5 мільйона на Військову допоміжну місію ЄС для України

Укрінформ
Європейський Союз та Норвегія підписали угоду, за якою Норвегія перерахує в Європейський фонд миру 14,5 млн євро для підтримки Військової допоміжної місії ЄС для України (EUMAM Ukraine), і це безпрецедентний крок для країни, що не є членом Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської ради.

«ЄС та Королівство Норвегія підписали сьогодні адміністративну угоду з добровільного фінансового внеску Норвегії у Військову допоміжну місію з підтримки України на 2023 рік. 31 жовтня уряд Норвегії оголосив рішення підтримати EUMAM Ukraine добровільним фінансовим внеском у NOK 150 мільйонів (приблизно 14,5 мільйона євро) у Європейський фонд миру», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Норвегія в ОБСЄ запевнила у продовженні підтримки України

Як зазначається, підписана угода формалізує таке рішення та дозволяє Норвегії брати ефективну участь у тренуванні та оснащенні Збройних сил України в рамках Військової допоміжної місії ЄС.

«Фінансова підтримка Норвегії для Військової допоміжної місії ЄС для України надасть додатковий імпульс для тренування та оснащення ЗСУ, які продовжують боротьбу проти російської агресії. Разом з нашими партнерами ми продовжуватимемо допомагати Україні всіма шляхами, якими можемо, і так довго, як це буде необхідним», - зазначив з цього приводу високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Читайте також: Нідерланди, Естонія та Норвегія передають Україні польовий госпіталь

Рішення Норвегії стало першим випадком в історії ЄС, коли третя країна робить фінансовий внесок в Європейський фонд миру, що використовується для реалізації проєктів та фінансування операцій в рамках Спільної політики безпеки й оборони ЄС. Такий вчинок є ще одним підтвердженням тісного співробітництва між Норвегією і ЄС у питаннях безпеки й оборони, а також твердої підтримки цією країною боротьби України за свободу та суверенітет.

Читайте також: Норвегія передала Україні п’ять військових санітарних автобусів

Як повідомлялося, EUMAM Ukraine була формально заснована 17 жовтня 2022 року для посилення військових спроможностей ЗСУ у захисті суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Мандат місії передбачає підготовку до 15 тисяч українських військовослужбовців у тренувальних центрах на територіях різних країн ЄС. Командування Місією здійснюється з Брюсселя, адміністративний центр управління розташований у Польщі. В діяльності Місії беруть участь понад 20 країн ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-