Блінкен сумнівається у перспективах мирних переговорів із росією

Блінкен сумнівається у перспективах мирних переговорів із росією

Укрінформ
Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив сумніви щодо перспектив мирних переговорів між росією та Україною, заявивши, що москва шукає «фіктивний вихід із ситуації» і не продемонструвала серйозності своїх намірів.

Про це він заявив на Саміті ради керівників (CEO Council Summit), організованому виданням The Wall Street Journal, передає Укрінформ з посиланням на Голос Америки.

«Доки росія не продемонструє, що вона зацікавлена у серйозній дипломатії, вона нікуди не зрушить… Якщо і коли це станеться, ми будемо першими, хто буде готовий допомогти», – заявив керівник американської дипломатії.

За словами Блінкена, в якомусь сенсі вихід є завжди і він дуже простий. "Президент путін почав цю війну, і він може завершити її завтра", - сказав він.

Держсекретар США наголосив, що Вашингтон зосереджений на допомозі Україні у поверненні територій, захоплених після 24 лютого.

«Ми зосереджені на тому, щоб і надалі робити те, що ми робили, тобто все можливе, щоб Україна мала все необхідне для самооборони, все, що їй потрібно для протистояння російській агресії, повернення територій, захоплених після 24 лютого, і також вживати всіх заходів, щоб вона отримувала економічну та гуманітарну підтримку, щоб впоратися з тим, що відбувається в країні щодня», – сказав Блінкен.

Читайте також: путіна треба позбавити сподівань «заморозити війну» в Україні — Блінкен

Він нагадав, що президент Джо Байден неодноразово говорив, що головний принцип для США – не вчиняти жодних дій щодо України без участі України.

«І це означає, що в першу чергу українці приймають рішення, в якому напрямку вони хочуть рухатися, коли і як вони хочуть рухатися, але з нашою підтримкою та підтримкою десятків країн у всьому світі», – зазначив держсекретар.

За його словами, росія, фактично, намагалася стерти ідентичність України як незалежної країни, знову включити її до складу росії.

«Це їм не вдалося і не вдасться. Тоді вони зайнялися захопленням земель, щоб отримати якомога більше на південному сході України. Ці спроби зараз теж провалюються, оскільки, як ми бачимо, з літа українці дедалі ефективніше дають відсіч. Тож, нинішня мета росії – перейти у війну з українським народом. путін скеровує свій гнів і вогонь на цивільне населення, намагаючись вивести з ладу енергетичну інфраструктуру, відключити тепло, воду, світло, особливо зараз, коли в Україні настає зима», – сказав Блінкен.

Тому, за його словами, головне завдання для України зараз – протистояти цьому і продовжувати повертати захоплені у них землі.

Блінкен назвав російські збройні сили "загалом не цілком ефективними підрозділами".

Читайте також: Блінкен: Уряд США опрацьовує з Конгресом можливість визнання рф державою-терористом

За його словами, росія «намагається знайти вихід, фіктивний вихід із ситуації в стилі «о, давайте припинимо вогонь, давайте заморозимо ситуацію, отримаємо заморожений конфлікт, ніколи не будемо вести переговори про захоплені території, будемо утримувати позиції, відпочинемо, перегрупуємося, а потім знову нападемо».

Як повідомляв Укрінформ, раніше Блінкен заявив, що навмисне масове руйнування критичної інфраструктури в Україні є проявом російського варварства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-