Іранські хакери атакують журналістів, активістів та дипломатів – правозахисники

Іранські хакери атакують журналістів, активістів та дипломатів – правозахисники

Укрінформ
Іранські хакери, підтримувані державою, протягом останніх місяців атакували близько двох десятків відомих активістів, журналістів, дипломатів та інших осіб.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на правозахисників, передає Укрінформ.

За даними організацій Human Rights Watch та Amnesty International, у трьох випадках хакери отримали доступ до електронної пошти, контактів та інших даних. Хакери також спробували створити Google Takeout, що дозволяє користувачам завантажити повний обліковий запис Google, включно з повідомленнями, хмарним сховищем та іншою конфіденційною інформацією.

Читайте також: В Ірані після тривалих акцій протесту ліквідують «поліцію моралі»

«Іранські хакери, які підтримуються державою, агресивно використовують складну соціальну інженерію та тактику збору облікових даних, щоб отримати доступ до конфіденційної інформації та контактів дослідників та груп громадянського суспільства, які працюють на Близькому Сході», — заявив Абір Гаттас, директор з інформаційної безпеки Human Rights Watch.

Загалом правозахисники за останні місяці зв’язалися з 18 особами, які стали мішенями хакерів. Дослідники виявили, що більшість жертв зловмисників отримували однакові повідомлення WhatsApp, які направляли їх на фейкові сторінки входу, де хакери намагалися викрасти їхні імена користувачів, паролі та коди автентифікації. Зокрема, серед жертв були кореспондент американської газети та активістка за права жінок.

МЗС Ірану не прокоментувало цю інформацію видання.

Зусилля зі збору розвідданих проводилися угрупованням APT42, кажуть дослідники. Вони вважають, що APT42 діє від імені Корпусу вартових Ісламської революції Ірану.

Читайте також: Влада Ірану обіцяє переглянути закон про обов’язкове носіння хіджабу

У звіті Human Rights Watch розкритикувала Google Alphabet, заявивши, що компанія не робить достатньо для захисту даних своїх користувачів.

Зазначається, що ці атаки відбуваються на тлі масових протестів в Ірані після смерті 22-річної Махси Аміні у вересні. Вона померла під вартою в підрозділі "поліції моралі" після того, як була затримана за "неправильне носіння хіджабу". Після смерті молодої дівчини в країні спалахнули антиурядові протести, які тривають і досі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-