Передані Україні HIMARS не можуть обстрілювати рф ракетами великої дальності – WSJ

Передані Україні HIMARS не можуть обстрілювати рф ракетами великої дальності – WSJ

Укрінформ
Перед тим, як передати Україні два десятки систем залпового вогню HIMARS, американська сторона зробила запобіжні зміни в обладнанні, щоби виключити можливість обстрілювати з них цілі на території рф.

Про це йдеться в ексклюзивній публікації The Wall Street Journal у понеділок із посиланням на офіційних представників адміністрації США, передає Укрінформ.

«США в секретному порядку модифікували передові ракетні пускові установки HIMARS, які були передані Україні, щоб їх не можна було використовувати для обстрілу росії ракетами великої дальності», - розповіли представники адміністрації журналістам WSJ.

Читайте також: Естонія підписала договір зі США на закупівлю HIMARS

При цьому пояснюється, що у Байдена вважають це «запобіжним заходом», необхідним для зменшення ризиків розширення масштабів війни з рф.

США утрималися від постачання Україні ракет великої дальності ATACMS. За даними The Wall Street Journal, модифікації гарантують, що Україна не зможе використовувати пускові установки HIMARS, надані США, для стрільби ракетами ATACMS, якщо Київ придбає їх з інших джерел, зокрема в інших країн, які придбали зброю у США. Також Україна не зможе використовувати ці пускові установки, щоб стріляти іншими типами ракет більшої дальності, якщо Києву якимось чином вдалося б їх виробити чи придбати, заявили посадовці.

Як пише WSJ, Пентагон відмовився коментувати зміни, пославшись на «міркування оперативної безпеки». Українські військові від коментарів також відмовилися.

Читайте також: Пентагон уклав багатомільйонний контракт на виробництво додаткових HIMARS

Як повідомлялося, з червня США надали ЗСУ два десятки пускових установок HIMARS, а також великий запас ракет із супутниковим керуванням і дальністю майже 80 км. Ці ракети застосовувалися для ударів по складах боєприпасів, матеріально-технічних засобів і командних центрах окупантів на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-