Злочинну агресію рф міг би розглянути Міжнародний кримінальний суд — експерт

Злочинну агресію рф міг би розглянути Міжнародний кримінальний суд — експерт

Укрінформ
Європейські експерти рекомендують, щоб злочин російської агресії розглядався Міжнародним кримінальним судом після внесення до його статуту певних поправок.

Про це заявив професор міжнародного публічного права Центру міжнародного права у Брюсселі Вайос Кутруліс, представляючи в підкомітеті Європарламенту із прав людини юридичний аналіз щодо міжнародного трибуналу зі злочинів агресії проти України, передає кореспондент Укрінформу.

Кутруліс зазначив, що російське військове вторгнення не є безпрецедентним ані з точки зору дій, які здійснює росія, ані з точки зору кількості жертв цієї агресії. З іншого боку, воно є безпрецедентним, оскільки є предметом безпрецедентної реакції значної частини міжнародної спільноти.

Читайте також: Айвазовська — про міжнародний трибунал: Потрібне об’єднання країн Європи і G7

За його словами, аналіз показує, що жоден з існуючих судів не може бути адаптований до ситуації в Україні, проте прецедентом може стати Міжнародний кримінальний суд (МКС).

“Ми рекомендуємо пропозицію щодо внесення поправок до статуту МКС, щоб усунути існуючі перешкоди щодо юрисдикції, яка охоплює злочини агресії. Оскільки злочини агресії є вищим злочином, то чому будуть якісь заперечення, коли справа доходить до того, щоб залишити МКС можливість виконувати свої повноваження?”, - наголосив Кутруліс.

Читайте також: Україна розраховує на участь Франції у створенні міжнародного трибуналу для керівництва рф — ОП

На думку експерта, існують три можливості судового розгляду злочину агресії проти України. Зокрема, такий трибунал могла б створити безпосередньо ООН. Або його могла б створити Україна через угоду з ООН чи іншою організацією на міжнародному рівні, зокрема, з Радою Європи, а також через угоду з іншими державами. Водночас є третя можливість - здійснення компетенції цими країнами, замість створення нового трибуналу, шляхом передачі цих кейсів у МКС, який би надав перевагу саме цим справам.

Кутруліс підкреслив, що спеціальний суд, створений лише державою, був би вразливим.

“Саме питання легітимності спеціального суду, який створювався б лише державою, було б крихким. Тому було б необхідно організувати універсальну міжнародну організацію, яка б надала трибуналу цю легітимність або, принаймні, зміцнила б її”, - переконаний він.

Читайте також: Українські парламентарії адвокатуватимуть створення спецтрибуналу для путіна - депутат

Експерт також зупинився на питаннях правових проблем щодо визнання імунітету та зобов’язань співпрацювати з таким трибуналом, в тому числі росії.

За словами Кутруліса, іншою можливістю було б пройти через обов’язкове рішення органу ООН юридично, і найкраще це була б резолюція Ради безпеки ООН, але через право вето росії це вочевидь неможливо. Проте, переконаний він, рішення можна прийняти через надання повноважень Генеральній асамблеї, і тому це буде рішення органу, який представляє міжнародну спільноту, що, звичайно, надасть найбільшої легітимності всьому процесу.

“Оскільки розширення повноважень Генеральної асамблеї відкриває два варіанти, тобто або створення трибуналу, або можливість передачі його до МКС, ми рекомендуємо звернутися до Міжнародного кримінального суду, оскільки це дасть можливість зміцнити існуючі міжнародні судові механізми, замість того, щоб ставити їх під сумнів, і, крім того, це буде коштувати дешевше”, - зазначив Кутруліс.

Читайте також: В ОП заявили, що Україні вдалося досягти прогресу у створенні Трибуналу щодо злочину агресії рф

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення спеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії проти нашої держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-