Країни Північної Європи і Балтії зобовʼязалися продовжити підтримку України

Країни Північної Європи і Балтії зобовʼязалися продовжити підтримку України

Заява
Укрінформ
Міністри закордонних справ країн Північної Європи та Балтії зобовʼязалися продовжувати надавати політичну та практичну підтримку для забезпечення спроможності України захистити себе.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Швеції та України, повідомляє Укрінформ із посиланням на МЗС України.

У ній глави дипломатій засуджують агресивну війну росії проти України, яка завдала величезних страждань українському народові та підірвала безпеку та стабільність у Європі. Вони підтверджують, що Україна має невід’ємне право на самооборону для забезпечення своєї незалежності та суверенітету та відновлення своєї територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів.

«З початку повномасштабного вторгнення росії країни Північної Європи та Балтії надали значну політичну, економічну, військову та гуманітарну підтримку Україні. Ми продовжуватимемо працювати разом над наданням політичної та практичної підтримки для забезпечення спроможності України захистити свою незалежність і територіальну цілісність», - підкреслено у заяві.

Міністри рішуче засуджують напади росії на цивільне населення та критичну інфраструктуру, зокрема, об’єкти енергетичної інфраструктури, що мають на меті терор проти цивільного населення. Вони також закликають росію звільнити українських цивільних осіб, незаконно депортованих і затриманих під політичним приводом, а також тих, хто був взятий у заручники під час повномасштабного вторгнення в Україну.

Читайте також: Зеленський зустрівся з главами МЗС семи країн Північної Європи

«Ми рішуче відкидаємо безвідповідальну та дуже провокаційну риторику росії щодо ядерної зброї. Ми жорстко засуджуємо триваючу окупацію Запорізької атомної електростанції та постійні напади на цивільні ядерні об’єкти в Україні. Ці напади є грубим порушенням міжнародного права та становлять пряму загрозу ядерній безпеці», - акцентували міністри восьми країн.

Глави МЗС також погодилися щодо необхідності продовжувати накладати економічні витрати на росію, посилювати санкції та припинити основні доходи росії від експорту: «Ми маємо продовжувати підвищувати ціну для росії, поки останній російський солдат не покине міжнародно визнану територію України і поки не припиниться російська агресія». У заяві також наголошується на важливості обмеження видачі шенгенських і національних віз громадянам росії.

Крім того, глави дипломатій зобов’язалися надавати подальшу гуманітарну допомогу та підтримувати зусилля України щодо підготовки до зими, зокрема, щодо відновлення енергетичної інфраструктури. Паралельно вони продовжуватимуть зусилля для підтримки відновлення зруйнованої української інфраструктури. Також у заяві лунає заклик до міжнародного співтовариства підтримати відбудову України, включно з пошуком шляхів зробити це за кошти росії.

Як повідомляв Укрінформ, 28 листопада міністри закордонних справ Естонії Урмас Рейнсал, Ісландії Тордіс Гилфадоттір, Латвії Едгарс Рінкевичс, Литви Габріелюс Ландсбергіс, Норвегії Аннікен Вітфельдт, Фінляндії Пекка Хаавісто та Швеції Тобіас Біллстрьом прибули до Києва, щоб обговорити подальшу підтримку України.

Фото: @edgarsrinkevics

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-