Битва за Україну. День двісті сімдесят восьмий

Битва за Україну. День двісті сімдесят восьмий

Укрінформ
Міністри закордонних справ Латвії, Естонії, Литви, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції прибули до Києва, щоб обговорити подальшу підтримку України. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті сімдесят восьмий день війни: чим жили Україна та українці 28 листопада 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Міністри закордонних справ Латвії, Естонії, Литви, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції прибули до Києва, щоб обговорити подальшу підтримку України. Це найбільша група міністрів, які відвідали Україну з початку російської агресії. «Основними темами нашої зустрічі були зброя, фінанси та санкції проти агресора», - зазначив Денис Шмигаль. За його словами, Україна у 9-му санкційному пакеті розраховує на повноцінне відключення російських банків від SWIFT та заборону в’їзду в ЄС громадян держави-терориста. Володимир Зеленський: Зустрівся з міністрами закордонних справ Естонії – Урмасом Рейнсалу, Ісландії – Тордіс Колбрун Гилфадоттір, Латвії – Едгарсом Рінкевичсом, Литви – Габріелюсом Ландсбергісом, Норвегії – Аннікен Вітфельдт, Фінляндії – Пеккою Хаавісто та Швеції – Тобіасом Біллстрьомом. Цей візит є важливим сигналом міцної підтримки й солідарності країн-партнерів з Україною, особливо в часи найсерйозніших викликів».

Рада ЄС додала порушення санкцій до переліку кримінальних злочинів - така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Євроради. Європейська рада одноголосно ухвалила рішення додати до європейського переліку кримінальних злочинів будь-які дії, що сприяють порушенню або обходу обмежувальних заходів, запроваджених Європейським Союзом проти третіх країн, установ або персон. «Сьогоднішнє рішення є важливим інструментом для того, щоб припинилися будь-які спроби оминути ці заходи», - зауважив з цього приводу представник головуючої в ЄС Чеської Республіки Павел Блажек.

В Україні станом на сьогодні вже відновлено 316 об’єктів теплопостачання, які зазнали пошкоджень внаслідок бойових дій. Це 53,3% від загальної кількості уражених об’єктів - НАК "Нафтогаз України".

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Тиждень, що починається, може бути таким самим складним, як і цей, що минає. Наші Сили оборони готуються. Уся держава готується. Усі сценарії опрацьовуємо, у тому числі з партнерами».

  1. Папа Римський Фрациск: «Коли я говорю про Україну, то говорю про народ-мученик, мученицький народ. Якщо існує мученицький народ, то є той, хто його мучить…Безумовно, той, хто нападає, – це російська держава. Це цілком зрозуміло. Іноді я намагаюся не конкретизувати, щоб не образити, а радше засудити в загальному, хоча добре відомо, кого я засуджую. Не обов’язково вказувати ім'я та прізвище».

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «Зустріч у НАТО буде вперше присвячена питанню оборони, а це нова зброя, нові боєприпаси, нове військове обладнання для України та енергетики…Буде багато результатів. Хоча й кінець року, але ніхто не розслабляється, всі зосереджені лише на одному – на перемозі». 

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- ЗСУ пошкодили залізничний міст поблизу Мелітополя, яким загарбники возили техніку. У Херсонської області уражено пункт управління противника, знищено до 5 одиниць військової техніки – Генштаб.

- Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України Півдня за минулу добу уразили чотири райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також важливий військовий об’єкт ворога.

- На півдні України прикордонники знищили самохідний протитанковий ракетний комплекс ворога – Держприкордонслужба.

- Єгері 71-ї бригади зайняли позицію в районі Бахмута – ДШВ ЗСУ.

- Найтяжчі бої наразі йдуть у Донецькій області – росіяни там рухаються по трупах своїх військових, намагаючись прорватися до Авдіївки й Бахмута - радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

- У Чорному морі вперше за кілька днів з’явився російський ракетоносій - керівник пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.  Надводний ракетоносій, несе вісім ракет типу «Калібр» на борту.

***

- Національна поліція від початку повномасштабної війни із рф знайшла майже 30 тисяч людей, яких вважали зниклими безвісти. Усього з початку повномасштабного вторгнення рф було близько 48 тисяч повідомлень про людей, які зникли безвісти.  Заяви про зниклих безвісти можна подати в телефонному режимі, поштою і безпосередньо у відділках поліції.

- В Україні вважаються безвісти зниклими 329 дітей, депортовані понад 12 тисяч - Офіс Генерального прокурора.

- Російські війська вже завдали понад 16 тисяч ракетних ударів по Україні,  97% цілей – цивільні - міністр оборони Олексій Резніков.

- росіяни за минулу добу атакували дев’ять областей України - зведення ОВА. Загинули четверо мирних жителів, ще 11 дістали поранення. Визволений 11 листопада Херсон щодня зазнає обстрілів російської артилерії і РСЗВ “Град”. За минулу добу ворог обстріляв Херсонщину 30 разів. Одна людина загинула, двоє зазнали поранень - Херсонська ОВА. У Чорнобаївці поранений 10-річний хлопчик.

- Число загиблих від попадання російської ракети до багатоповерхового житлового будинку Вишгорода під Києвом зросло до семи людей – Нацполіція.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський обговорив із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте реалізацію української формули миру та оборонну співпрацю. «Наступного року підтримка України лише зростатиме» - глава держави в Телеграмі.

- Президент Зеленський відзначив державними нагородами 216 українських захисників, 19 з яких – посмертно -  Указ №803/2022№804/2022 опублікованих на сайті Глави держави.

- Засідання Ради міністрів ОБСЄ 1 та 2 грудня у польському місті Лодзь вперше відбудеться без участі представника росії - міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. «Нема чого їм там робити, рф імітує дипломатію», - сказав міністр.

- На Тернопільщині та Прикарпатті при обшуках в УПЦ МП правоохоронці виявили велику кількість антиукраїнських матеріалів, серед яких література, що заперечує існування України - Служба безпеки України.

- Через дефіцит потужності по всій Україні застосовуються аварійні відключення електроенергії  - Укренерго. Причиною збільшення дефіциту потужності стали аварійні відключення блоків на кількох електростанціях. Після усунення причин аварійних відключень блоки повернуться у роботу.

- Під час ракетного обстрілу ворог пошкодив насосну станцію МКП «Миколаївводоканал» у Херсонській області, тому швидкого відновлення водопостачання до Миколаєва не буде - міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

- У Тернополі біля зупинок громадського транспорту встановили перші мобільні укриття, де люди зможуть перебувати під час повітряної тривоги - міська рада. Всередині укриття – близько 20 місць для сидіння, однак кількість присутніх може бути більшою у разі критичної ситуації. Наразі визначено десять зупинок, де зосереджується найбільша кількість людей.

- Рада хоче якнайшвидше змінити процедуру відбору кандидатів у судді КСУ — Кондратюк - заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк у коментарі Укрінформу.   Як повідомлялося, Венеційська комісія надала терміновий висновок щодо законопроєкту про внесення змін до процедури відбору кандидатів у судді КСУ.

***

- На звільнених територіях виплати пенсій за листопад профінансовано повністю, загалом спрямовано 12,6 мільярда гривень - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

- Комітет Ради схвалив законопроєкт про списання кредитів на знищене внаслідок війни майно - народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань податкової та фінансової політики Ярослав Железняк

- Із початку відновлення іпотечного кредитування Ощадбанк видав кредитів більш як на  ₴200 мільйонів. Це понад 220 кредитів, серед яких понад 60 видано в рамках державної програми «Оселя». Доступний іпотечний кредит під 3% річних отримали переважно військовослужбовці.

- У межах реалізації програми «Власна справа» 266 підприємців отримають мікрогранти на загальну суму 62,5 млн грн - пресслужба Мінекономіки.

- Нацбанк України за минулий тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 408,5 млн дол. США, а також купив 7 млн дол. США - НБУ.

- Українські фермери зможуть безкоштовно отримати насіння для весняної посівної - Міністерство аграрної політики та продовольства.

- У черзі для проходу «зерновим коридором» у Туреччині стоять 77 суден - міністр інфраструктури Олександр Кубраков, передає Укрінформ. Зернову ініціативу продовжено на 120 днів, але росія все ще має інструменти для штучного обмеження її можливостей.

***

- Харків’янин Андрій Самойлов, який викладає біологію в гімназії №47, переміг у конкурсі «Учитель року – 2022» - Харківська міськрада. Космічний корабель SpaceX Dragon полетів у космос із двома шкільними експериментами українських учнів. Дві команди переможців всеукраїнського конкурсу — учні Харківської гімназії №47 та Рішельєвського ліцею з Одеси — відправили на МКС свої міні-лабораторії. Будівлю гімназії №47 у Харкові зруйнувала російська ракета. Андрій Самойлов забрав обладнання і матеріали для експерименту зі зруйнованого класу.

- Музейники з Ізюма врятували від росіян 300-річне Євангеліє, видане Мазепою -    працівниця Ізюмського краєзнавчого музею Діна Листопад.

- Медіацентр Україна — Укрінформ запрошує журналістів до коворкінгу: є світло та місце для роботи.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Урядовці країн ЄС обговорять заходи подальшої допомоги Україні для підготовки до проходження зими в умовах нестачі електроенергії, оскільки російські загарбники продовжують знищувати критично важливу цивільну інфраструктуру України -  високий представник ЄС Жозеп Боррель.

- Пентагон планує передати Україні снаряди з дальністю до 150 км – Reuters. Їх можна запускати з установок Himars.

- У Фінляндії є ресурси прийняти взимку понад 10 тисяч українців, які рятуються від війни.

- Чехія передала Україні 2 металевих мости, які встановлять на Херсонщині - пресслужба Укравтодору. Завдяки попередньо надісланим 4 конструкціям вдалося запустити рух на деяких дорогах на Київщині, Харківщині та Черкащині.

- Навіть в умовах війни та подолання жахливих наслідків неспровокованої та нічим не виправданої агресії росії проти України, ЄС продовжує підтримувати Україну у здійсненні ключових реформ, що наближають її до членства в Європейському Союзі - єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

- «Ми дуже потребуємо підтримки Німеччини… Зараз нам потрібні генератори та трансформатори», - посол України у ФРН Олексій Макеєв у ранковому ефірі телеканалу ZDF.  Але насамперед треба подолати причини такої ситуації – а саме унеможливити ракетні атаки. Для цього Україна потребує систем ППО, зброї та боєприпаси до неї.

- У країнах Європи кількість громадян України, зареєстрованих як біженці, сягнула понад 4,75 мільйона людей - Агентство у справах біженців ООН.

- Ердоган вважає, що війну в Україні можна зупинити шляхом дипломатії. Таку думку президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган висловив на 38-му засіданні Постійного комітету з економічного та торговельного співробітництва (COMCEC) Організації ісламського співробітництва (OIC) у Стамбулі, повідомляє власкор Укрінформу.

ВОРОГ

- Росія повідомила Сполучені Штати про відтермінування на невизначений час переговорів зі стратегічної стабільності в межах Договору про скорочення і обмеження ядерних озброєнь (СНО-3) - представник Державного департаменту США в коментарі CNN. Засідання мало відбутися із 29 листопада до 6 грудня у Каїрі.

- Спроба білорусі вступити у війну проти України стане для неї самогубством - представник ГУР Міністерства оборони України Андрій Юсов. Інформація, що білорусь нібито готує наступ, поширюється спеціально. Такі фейки вигідні росії. Так агресор намагається налякати українців.

- путін хоче видати указ про заборону продажу нафти учасникам цінових обмежень – Bloomberg. Указ нібито заборонятиме операції з компаніями й з країнами, які долучаються до механізму обмеження цін на нафту.

- Губернатор Бурятії опублікував фото з військовими, які повернулися з війни без ніг та рук і   підписав: «Ось справжні люди! У них не проста ситуація, але позитиву та планів на майбутнє. Нам є на кого рівнятися!» - ЗМІ.

- У Курській області матері загиблого в Україні солдата подарували рушники та торт – ЗМІ.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-