ОБСЄ задокументувала понад сотню порушень гуманітарного права під час війни в Україні

ОБСЄ задокументувала понад сотню порушень гуманітарного права під час війни в Україні

Укрінформ
Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ шляхом документування порушень міжнародного гуманітарного права та міжнародного законодавства з прав людини під час війни в Україні підтримує ініціативи щодо притягнення до відповідальності винних у цих злочинах.

Про це заявив директор Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Маттео Мекаччі під час онлайн-виступу на VI Українському жіночому конгресі на тему: "Цінності під час війни", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Після початку конфлікту раніше в цьому році з усіма його трагічними та іноді нестерпними наслідками для цивільного населення БДІПЛ запустив програму моніторингу найсерйозніших порушень прав людини в Україні. Відтоді ми взяли інтерв’ю у більш як сотні свідків щодо порушень міжнародного гуманітарного права та міжнародного законодавства щодо прав людини… Завдяки цьому документуванню БДІПЛ підтримує національні та міжнародні ініціативи, спрямовані на кінцеву відповідальність», - сказав Мекаччі.

Він зауважив, що наслідки військового конфлікту в Україні часто різняться для жінок та чоловіків. Зокрема, директор БДІПЛ констатував, що переважну більшість людей, які були змушені втекти від війни, становлять жінки та діти. Окрім того, в часи конфлікту жінки мають більше шансів стати жертвами сексуального та гендерно зумовленого насильства або об’єктами торгівлі людьми.

Читайте також: Кондратюк: Наше майбутнє має базуватися на повазі до прав

«Водночас ми повинні бути обережними і не зображувати жінок як жертв, тому що з лютого ми бачили, наскільки сміливими є жінки, які захищають країну в ЗСУ, секторі безпеки та політиці чи громадянському суспільстві», - відзначив Мекаччі.

Він поінформував, що насильство щодо жінок, які беруть активну участь у політичному житті, також є нагальною проблемою для жінок у регіоні ОБСЄ та поза ним.

«Мені приємно повідомити, що буквально сьогодні ми також запускаємо новий інструментарій, спрямований на те, щоб запобігати насильству проти жінок у політиці. Це один з останніх прикладів посилення нашої роботи не тільки для запобігання цьому виду насильства, але також для сприяння участі жінок у публічному житті», - зазначив директор БДІПЛ.

Читайте також: Спікерка Сейму Литви: Єдиний можливий результат війни – це поразка росії

Як повідомляв Укрінформ, 28 листопада у Києві проходить VI Український жіночий конгрес "Цінності під час війни”. Захід присвячений викликам, які постають перед жінками під час війни, та тим цінностям, з якими українська і світова спільнота долають ці виклики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-