Українські парламентарії адвокатуватимуть створення спецтрибуналу для путіна - депутат

Українські парламентарії адвокатуватимуть створення спецтрибуналу для путіна - депутат

Укрінформ
Українська парламентська делегація у ПАРЄ вирушає в тур по Північній Америці, а також у Берлін, Париж і Лондон для адвокації питання створення спеціального трибуналу для президента рф путіна та його найближчого оточення.

Про це заявила народна депутатка, очільниця постійної делегації України у ПАРЄ Марія Мезенцева, передає Укрінформ із посиланням на сайт партії "Слуга народу".

«Ці люди віддали наказ про напад на Україну, який у міжнародному праві однозначно кваліфікується як акт агресії», – зазначила вона.

Читайте також: В ОП заявили, що Україні вдалося досягти прогресу у створенні Трибуналу щодо злочину агресії рф

Мезенцева висловила переконання, що жертви серед мирного населення в Україні не можуть перетворюватися на статистику, а росія за всі воєнні злочини має бути притягнута до відповідальності. І світ уже робить у цьому напрямку важливі кроки.

Парламентарка нагадала, що повномасштабний напад рф у 2022 році – це не перший серйозний злочин путіна та його оточення.

«Війна проти України почалася у 2014-му році. До цього були і Молдова, і Чечня, і Грузія. Однак ми наполягаємо, щоб міжнародний трибунал сфокусувався саме на тих подіях, які відбулися в нашій державі після лютого. Що б не робили окупанти, ми бачимо, що план путіна зазнав краху. Українці не здадуться, і цю зиму ми однозначно переживемо, а потім буде наша спільна перемога з тими державами, які нас підтримують», – наголосила народна депутатка.

Читайте також: У Гаазі пройшли консультації щодо відповідальності рф за злочин агресії проти України

За словами Мезенцевої, показово, що енергетичний шантаж Європи із боку росії також не вдався.

«Європейський Союз зміг знизити свою залежність від рф у газі з 47% до 7%, намагається диверсифікувати постачання та зробити максимальну заміну за енергоносіями вже зараз. Для цього виділяються кошти як на національному, так і наднаціональному, європейському рівні», – сказала представниця «Слуги Народу».

Мезенцева додала, що останніми ракетними обстрілами росія сама на очах усього світу підтвердила свій статус держави-терориста, який тепер закріплений у кількох резолюціях.

Читайте також: Шольц: Німеччина підтримує введення нафтового ембарго проти рф з січня

Як повідомляв Укрінформ, 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо визнання російського режиму терористичним.

21 листопада Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо агресії російської федерації проти України та визнала рф державою-терористом. Усі 30 країн НАТО підтримали пропозиції української делегації. Відповідну резолюцію направлено урядам та парламентам усіх країн-членів НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-