Представництво Президента України у Криму засудило вироки загарбників щодо 5 політв'язнів

Представництво Президента України у Криму засудило вироки загарбників щодо 5 політв'язнів

Укрінформ
Представництво Президента України в АР Крим засудило злочинні вироки окупантів щодо п'ятьох українських громадян.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій представництвом у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Представництво засуджує злочинні вироки в окупованому Криму щодо п'ятьох громадян України, представників корінного кримськотатарського народу, активістів "Кримської солідарності", до термінів від 13 до 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Активістів Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а цивільних журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова - до 14 років", - йдеться в заяві представництва.

Читайте також: МЗС про вироки п'ятьом кримським татарам: Це демонстрація сили там, де є її немає

Там також зазначається, що окупаційні судді В'ячеслав Корсаков, Ігор Шендріков і Денис Галкін визнали політв’язнів винними у нібито “терористичній діяльності та спробі захоплення влади”.

27 березня 2019 року в тимчасово окупованому Криму відбулися наймасовіші обшуки в будинках киримли. Це закінчилося затриманнями за звинуваченням у тероризмі - справа відома під назвою "Хізб ут-Тахрір". Загалом під слідством опинилося 25 людей. Майже всі вони громадянські журналісти чи активісти.

54-річний будівельник Яшар Муєдінов, 37-річний викладач математики та інформатики Осман Аріфмеметов, 43-річний помічник кухаря Рустем Шейхалієв, 47-річний будівельник Енвер Аметов і 39-річний програміст Руслан Сулейманов потрапили до однієї “п’ятірки підсудних” - Сулейманов був “обвинувачений як організатор групи”.

Так звані “докази” такі ж сфальсифіковані, як і вся “справа”: змонтовані аудіо- та відеозаписи нібито релігійних бесід обвинувачуваних, суперечливі свідчення прихованих свідків і представників окупаційних спецслужб, а також “експертні висновки” Міжрегіонального центру експертизи та оцінки в Казані.

Захисниця політв’язнів Ліля Гемеджі звертала увагу суду на численні порушення так званого “слідства”, однак її клопотання не задовольнили. Попри значні проблеми зі здоров’ям, Сулейманова, Шейхалієва та Муєдінова не відпустили під “домашній арешт”. Сулейманова навіть не пустили на похорони 3-річного сина Муси.

Читайте також: Арештованому у Криму художнику Богдану Зізі загарбники додали нові терористичні статті

У своїх останніх словах політв'язні висловлювали незгоду з репресіями. Виступи кримськотатарською Сулейманова й Аріфмеметова були прийняті судом як відмова від останнього слова.

"Репресії та злочинні вироки в окупованому Криму повинні негайно припинитися, що неможливо без деокупації півострова. Лише звільнення українського півострову від окупантів поверне всім політв’язням свободу", - говориться в заяві.

Представництво також звернуло увагу правоохоронних органів України та Прокуратури АР Крим і м. Севастополя на чергове порушення прав і свобод українських громадян в окупованому Криму та закликало міжнародну спільноту посилювати тиск на рф, яка щодня продовжує свій терор в Україні проти її народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-