Битва за Україну. День двісті двадцять четвертий

Битва за Україну. День двісті двадцять четвертий

Укрінформ
Вночі ворог атакував Україну одразу 12 дронами-камікадзе з окупованого півдня України: 6 збили українські військові, 6 завдали удару по Білій Церкві

Державний прапор України відновлено у восьми населених пунктах Бериславського району Херсонщини. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті двадцять четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОП 5 НОВИН

Генеральна асамблея ООН скликає наступного понеділка невідкладну зустріч для обговорення оголошеної росією анексії чотирьох частково окупованих регіонів України.

«УКРІНФОРМ»: Під час зустрічі 193 члени ООН проголосують за резолюцію щодо анексії областей України.

Цієї ночі ворог атакував Україну одразу 12 іранськими дронами-камікадзе з окупованої території півдня України: 6 збили українські військові, 6 завдали удару по м. Біла Церква на Київщині, пошкоджені 3 об’єкти інфраструктури, 1 людина постраждала.

Процес вступу України в НАТО вже розпочався, і його буде доведено до кінця, заявку України щодо членства в Альянсі публічно підтримали вже 11 країн.

«УКРІНФОРМ»: Зокрема Україну підтримали Канада, Польща, Словаччина, Чехія, Румунія, Литва, Естонія, Латвія, Хорватія, Чорногорія, Північна Македонія.

Посли Євросоюзу у середу затвердили деталі восьмого пакета санкцій ЄС, офіційна публікація санкційного пакета очікується 6 жовтня.

«УКРІНФОРМ»: Черговий пакет санкцій ЄС проти росії включає обмеження цін на нафту, нові заборони на імпорт та експорт сталі, дерева, машин, авіації, пластмас, хімікатів на суму 7 млрд євро.

У Великій Британії розпочалася підготовка молодших командирів Збройних Сил України, яка передбачає заняття з лідерства, психологічної, методичної, вогневої, технічної та тактичної підготовок – Генштаб

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Андрій Єрмак, глава Офісу Президента: «Нікчемні рішення країни-терориста не варті паперу, на якому підписані. Колективна божевільня може і далі жити у вигаданому світі. Найкращі ліки від російського божевілля –ЗСУ, високоточна зброя, офензива (наступ – ред.). Повернемо до реальності, заберемо все своє».

  1. Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Тривалий час наша зовнішня політика стосовно України була певним чином пов’язана з росією. Але зараз ми маємо дуже чітку політику щодо України, яка основана на нашому бажанні забезпечити намір України приєднатися до Європейського Союзу».

  1. Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО: «Поспілкувався з президентом України Володимиром Зеленським і відзначив хоробрий український народ та сили за вражаючий прогрес у відновленні своєї території від російських агресорів. росія повинна зупинити війну, яку вона розпочала. НАТО продовжуватиме і посилюватиме підтримку України стільки, скільки буде потрібно».

  1. Нікос Дендіас, міністр закордонних справ Греції: «Ми не можемо допустити чорних дір на нашому континенті, і зрозуміло, що європейські країни мають стати членами Європейського Союзу... Ми маємо допомогти країнам, які цього прагнуть, у тому числі й Україні, якнайшвидше стати членами Європейського Союзу».

  1. Мілош Земан, президент Чехії: «Європейські держави, а також інші країни повинні надіслати попередження, що якщо росія застосує ядерну зброю на українській території, то реакція буде не тільки дипломатичною, а й військовою, з усіма наслідками, які вона може мати».

ВТРАТИ ВОРОГА

БОЙОВІ ДІЇ І УСПІХИ ЗСУ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 05 жовтня 2022 р.

  • підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Виїмка, Бахмутське, Бахмут, Майорськ та Новомихайлівка.
  • Авіація Сил оборони протягом доби завдала понад десять ударів: підтверджено ураження дев’яти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також двох зенітних ракетних комплексів противника.
  • Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили два пункти управління, дванадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також десять інших важливих об’єктів ворога.

ЗСУ знищили:

  • зенітно-ракетний комплекс С-300 в районі міста Токмак Запорізької області
  • шість іранських дронів-камікадзе.

У Херсоні - приліт у готель, де перебували співробітники фсб та російські військові високопосадовці, 7 загинуло - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради

Державний прапор України відновлено у восьми населених пунктах Бериславського району Херсонщини: Любимівка, Хрещенівка, Золота Балка, Біляївка, Українка, Велика Олександрівка, Мала Олександрівка, Давидів Брід - ОК «Південь».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 418 дітей. Понад 787 дітей поранені

Працівників Запорізької АЕС погрозами примушують отримувати російські паспорти та укладати трудові договори з державною корпорацією з атомної енергії “росатом” - Генштаб

НАЕК "Енергоатом" називає нікчемним рішення росатома про створення експлуатуючої організації для Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) і переконує, що ЗАЕС продовжить працювати в Україні, згідно з українським законодавством.

Ситуація в регіонах.

  • російські війська минулої доби вбили одного жителя Донецької області, крім того, у звільненому Святогірську були виявлені тіла чотирьох вбитих цивільних.
  • ворог завдав ракетного удару по Запоріжжю, пошкоджені інфраструктурні об'єкти, є постраждалі.
  • Внаслідок ракетного обстрілу міста Гуляйполе загинули Олександр Анатолійович Савицкий, заступник голови місцевої громади та керівник КП «Благоустрійсервіс» Олександр Анатолійович Косаренко.
  • На Харківщині за минулу добу через ворожі обстріли троє людей зазнали поранень, їх госпіталізували.

УКРАЇНА

Президент Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому розглянули питання стабілізації ситуації на нещодавно звільнених від росіян територіях, подальшої деокупації українських населених пунктів та боротьбу з новими видами озброєння ворога.

Заступника голови Верховного Суду та очільника Касаційного господарського суду у його складі Богдана Львова, який є власником російського паспорта, відрахували зі штату Суду -  Верховний Суд

Президент Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проєкт постанови про звільнення Кирила Шевченка з посади голови Національного банку України

Більше 30 спікерів парламентів та керівників міжпарламентських об’єднань та асамблей підтвердили свою участь у Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться наприкінці жовтня у Хорватії – голова Верховної ради України

У Міністерстві юстиції України повідомили, що до тих громадян, які мимоволі, під впливом фізичного примусу, брали участь в організації чи проведенні голосувань на превдореферендумах, кримінальна відповідальність не застосовуватиметься.

Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін взяв на себе обов'язки генерального директора Запорізької атомної електростанції.

Сьогодні у Києві офіційно відновило свою роботу посольство Японії в Україні.

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у державній зраді народному депутату від партії ОПЗЖ Ренату Кузьміну.

«УКРІНФОРМ»: Правда для того, щоб вручити йому цю підозру потрібно Кузьміна знайти, оскільки місце його перебування не відоме.

Перша зустріч в рамках «інформаційного Рамштайну» може відбутися наприкінці жовтня або в листопаді – Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики

ЕКОНОМІКА

Міністерство фінансів 4 жовтня залучило до державного бюджету 44,5 млн грн від продажу військових облігацій.

У вересні 2022 року українські аграрії експортували 6,9 мільйона тонн продовольства, що на 41% більше, ніж у серпні цього року – Олександр Кубраков, міністр інфраструктури

Із портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» 5 жовтня вийшли «зерновим коридором» одинадцять суден, завантажені українською агропродукцією - Мінінфраструктури

Державне підприємство "Гарантований покупець" у вересні реалізувало 356 тис. МВт-год. електроенергії з відновлюваних джерел, що у 2,2 раза більше порівняно із серпнем.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Національне агентство з питань запобігання корупції запропонувало включити до санкційних списків Європейського Союзу ще 379 керівників і власників російських компаній, а також 157 компаній, залучених до стратегічних секторів економіки російської федерації.

Організація економічного співробітництва та розвитку розпочинає діалог щодо вступу України в ОЕСР - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Міжнародна асоціація боксу (IBA) дозволила боксерам з росії та білорусі виступати на своїх змаганнях.

«УКРІНФОРМ»: Ганебне рішення, от і все.

Влада Казахстану в середу відхилила вимогу росії вислати посла України в Астані через висловлення власної думки про громадян росії, звинувативши москву в неналежному тоні у відносинах між «рівними стратегічними партнерами».

«УКРІНФОРМ»: захаровій не сподобались слова українського посла про росіян. А чого ж ви не реагували так бурхливо, коли представники посольства росії у Великій Британії на своїй сторінці у твітері закликали до страти через повішення українських бійців «Азову»?А Казахстану – респект за гідну відповідь.

ВОРОГ

Президент росії путін підписав "закони про прийняття" до російської федерації захоплених територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України.

«УКРІНФОРМ»: Поки бункерний карлик підписує свої укази, а його пєсков мріє, що окупанти повернуть звільнені українською армією території, ЗСУ руйнують їх плани: звільнення 8 населених пунктів на Херсонщині і декілька у Луганській області.

Компанія "Газпром" заявила про відновлення транзиту газу через територію Австрії, а відтак – поновлення поставок до Італії, які зупинилися 1 жовтня.

путін підписав указ, відповідно до якого захоплену окупантами Запорізьку АЕС буде віддано росії.

У кремлі заявили, що в окупованому Криму планують посилити "безпеку транспортної інфраструктури", якій нібито загрожує діяльність у тому числі спецслужб України.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-