Ексглава дипломатії ЄС: У нас має бути чітка мета – допомогти народу Україні перемогти

Ексглава дипломатії ЄС: У нас має бути чітка мета – допомогти народу Україні перемогти

Укрінформ
Європа має сконцентруватися на допомозі Україні, але також визначитися з тим, яку саме безпекову модель вона хоче побудувати.

Про це заявила науковий співробітник Центру Вудро Вільсона, колишній верховний представник ЄС, віцепрезидент Європейської комісії (2009-2014), член Міжнародної консультативної ради Кетрін Ештон на Варшавському безпековому форумі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо чітко абсолютно переслідувати мету – допомогти народу Україні перемогти. Також треба чітко усвідомлювати, яку архітектуру безпеки ми хочемо створити в Європі», - підкреслила Ештон, додавши, що найкращою опцією було би сформувати архітектуру безпеки «на наступні 100 років, а не на 50».

Читайте також: Греція закликає країни ЄС допомогти Україні якнайшвидше стати членом спільноти

За її словами, чіткого розуміння вимагають також такі питання: якими будуть відносини з росією через 20 років, чи зможе Європа підтримати такі країни як Грузія і Молдова «впоратися з проблемами, з тими, хто забрав у них території», а також допомогти людям у білорусі.

Також Ештон підкреслила важливість «бути більш пильними та слухати більш уважно тих, хто знає». Вона згадала, як дипломати країн Балтії, Польщі постійно попереджали про те, що «буде проблема зі Сходу, що росія є набагато більш небезпечною країною, ніж у Європі вважали».

«росія вирішила, що вона хоче мати інший міжнародний порядок… Вони можуть вирішити ігнорувати те, під чим підписалися та частиною чого вони є, але це не означає, що ми не маємо нічого робити», - сказала ексглава дипломатії ЄС.

Читайте також: У Польщі вважають, що інтеграція України до НАТО буде найкращою інвестицією в успіх Заходу

Для вирішення проблем важлива не лише допомога – фінансова, політична, військова – але й створення коаліцій по всьому світу, зазначила Ештон. При цьому вона закликала запобігти розколу світу.

Варшавський безпековий форум проходив 4-5 жовтня. Основною темою обговорень стала Україна.

Фото: SEC Newgate CEE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-