Метою європейської політики щодо України є її входження до ЄС – Боррель

Метою європейської політики щодо України є її входження до ЄС – Боррель

Доповнено
Укрінформ
Європейський Союз виробив окрему політику стосовно України, головною метою якої є входження нашої країни до ЄС.

Про це у середу під час виступу на пленарному засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Тривалий час наша зовнішня політика стосовно України була певним чином пов’язана з росією. Але зараз ми маємо дуже чітку політику щодо України, яка основана на нашому бажанні забезпечити намір України приєднатися до Європейського Союзу. Це дуже чітка мета такої політики. І якщо це трапиться, ми вже не будемо настільки залежними від росії», – сказав Боррель.

При цьому він зауважив, що ЄС вживає послідовних заходів зі зниження власної залежності від російських енергоресурсів, зокрема від газу.

Читайте також: Рада ЄС досягла принципової згоди щодо нових санкцій проти росії - Боррель

Окрім того, він заявив, що російська федерація має відмовитися від своєї імперіалістичної політики, а територіальна цілісність та суверенітет України мають бути поновлені у повному обсязі.

«Як це одного часу сталося з Європою, росія також має позбутися власних імперіалістичних амбіцій. Ми маємо забезпечити шлях до міцного миру. Це означає, що Україна має відновити свою територіальну цілісність та повний суверенітет. Росія має визнати свою політичну та моральну відповідальність за цю війну, сплатити за відновлення України, а ті, хто винні у злочинах проти людяності, скоєних там, мають постати перед судом. Саме такою має бути наша мета», – наголосив Боррель.

Він зауважив, що Євросоюз застосовує санкції проти росії, вживає заходів для захисту власного енергопостачання та докладає дипломатичних зусиль для ізоляції рф. На цих фронтах, за його словами, ЄС має подвоїти власні зусилля без вагань.

Читайте також: Боррель закликає країни-члени ООН не визнавати результатів російських псевдореферендумів

«Зараз не час для сумнівів. Європейське суспільство має бути здатним продовжувати боротьбу, підтримувати Україну, використовуючи всі доступні можливості та процедури… Дуже важливо, щоб європейці розуміли: мета цієї боротьби варта ціни, що сплачується зараз. Якщо ми не сплатимо цю ціну зараз, ми платитимемо набагато більше потім», – сказав Боррель.

«Це питання свободи для українців, але це питання також нашої свободи. Зусилля, які ми здійснюємо зараз, будуть записані у підручниках як пункт історії, в якому об’єднана Європа довела свою здатність чинити спротив агресії від іншої політичної структури, яка є радикально відмінною від нашої», – додав високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 5 жовтня у Страсбурзі відбувається пленарне засідання Європейського парламенту, присвячене реагуванню на ескалацію російської агресії проти України.

6 жовтня у Празі розпочнеться дводенний неформальний саміт ЄС, який, серед іншого, розгляне подальші шляхи реагування на виклики, що стали наслідком російської агресивної війни проти України, включаючи новий пакет санкцій проти росії та продовження підтримки України, шляхи подолання енергетичної кризи в ЄС та реагування на зростання цін на глобальному ринку енергії та продовольства.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-