У Варшаві відбулося відкриття «Української книжкової полички»

У Варшаві відбулося відкриття «Української книжкової полички»

Фото, відео
Укрінформ
За сприяння Посольства України в Польщі та за участі Першої леді України Олени Зеленської 4 жовтня відбулося відкриття «Української книжкової полички» у Головній бібліотеці Мазовецького воєводства у Варшаві.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Клубу українських жінок (Klub Ukraińskich Kobiet).

За повідомленням, на зустрічі, зокрема, були присутні представники української громади, члени громадських організацій, які сприяють адаптації українців, котрі вимушено емігрували у Польщу після 24 лютого 2022 року у зв'язку з агресією Росії проти України.

Також зустріч відвідала керівниця Фонду «Наш вибір» Миролава Керик і представниці відділів Українського дому, зокрема, координаторки Клубів українських жінок.

Читайте також: «Українська книжкова поличка» з'явилася у бібліотеці у Греції

Наприкінці зустрічі Перша леді поспілкувалась із жінками, прийняла слова вдячності Українок та запевнила, що Президент, всі головні органи і структури продовжують працювати задля досягнення перемоги над агресором, повернення військових із полону та громадян, котрі були примусово вивезені на територію сусідньої держави.

Наголошується, що попри те, що зустріч була короткою, вона вкотре показала єдність українців.

Читайте також: «Українську книжкову поличку» відкрили в Сеулі

Водночас Зеленська у своєму Твіттері написала, що на книжкову поличку стануть дорослі й дитячі видання, які дадуть змогу українським громадянам читати рідною мовою, а іншим – якнайкраще зрозуміти Україну, українців та познайомитися з нашою історією, філософією, культурою. 

«Мала нагоду побачитися з ними сьогодні – з тими, кого Польща зустрічала гарячими канапками на кордонах та дитячими візочками на перонах – у подарунок замість втрачених удома», – сказала вона.

Перша леді підкреслила, що нині українські діти там вчаться, мами облаштувались і працюють, але всі живуть новинами з України. Зеленська подякувала українській громаді в Польщі, яка дуже допомагає Батьківщині, навіть дистанційно.

Дружина Президента зауважила, що книги передано в рамках проєкту "Українська книжкова полиця».

«Українська література – там, де українці. Уже 18 «Українських книжкових поличок» відкрито по світу: у Австрії, Туреччині, Литві, Словаччині, Швеції, Чехії, Франції, Нідерландах, Греції, Латвії, Фінляндії, Йорданії, Хорватії, Лівані, Республіці Корея, Японії, Бельгії та Албанії. Дві з них – у Республіці Корея та Греції – відкрилися зовсім нещодавно, у вересні», – нагадала перша леді.

Вона відзначила, що метою проєкту є взаєморозуміння через культуру.

Зауважимо, що проєкт «Українська книжкова поличка» реалізується в рамках ініціативи Першої леді України Олени Зеленської спільно із МКІП, Міністерством закордонних справ та Українським інститутом книги.

У межах проєкту кожна закордонна громада може самотужки зібрати кошти та надрукувати книжки з макетів, наданих українськими видавцями, або закупити готові книжки в українських дистрибуторів.

Нагадаємо, «Українська книжкова поличка» функціонує у країнах Європи, Азії, Близького Сходу, а незабаром книжки для українських дітей з’являться і в Африці. 

Фото: Клуб українських жінок / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-