Ядерні погрози росії не змінять політику ЄС з підтримки України – Боррель

Ядерні погрози росії не змінять політику ЄС з підтримки України – Боррель

Оновлено
Укрінформ
Агресивна війна росії проти України вступає у небезпечну фазу, оскільки росія у відповідь на поразку на полі бою почала погрожувати застосуванням ядерної зброї. Однак це не вплине на рішучу підтримку України Євросоюзом.

Про це у середу під час виступу на пленарному засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є добрі новини з поля бою в Україні. Україна повертається до наступу. Війна вступає у нову фазу, і це небезпечна фаза, тому що є страшні сценарії, на які ми не маємо закривати очі… росія зараз відступає з конвенційного театру бойових дій, але погрожує застосувати ядерну зброю. Цей сценарій є, безумовно, джерелом занепокоєння. Але ми маємо показати, що наша підтримка України не послаблюється», – наголосив високий представник ЄС.

Він зауважив, що Україна продовжує досягати прогресу на трьох фронтах: на Донбасі, де вдалося повернути контроль над містом Лиман, у Запорізькій області, у зусиллях з просування в напрямку до Маріуполя та до Херсона. При цьому росія все ще має велику перевагу у чисельності. Саме тому українські сили застосовують дуже гнучку тактику, з використанням розвідданих, оточуючи місця концентрації російських військ та створюючи «кишені», з яких російська армія змушена виходити сама. Це дозволяє українським силам зменшувати власні втрати, які могли б бути вищими при наступі, та досягати успіхів, які ніхто не міг передбачити раніше.

Читайте також: НАТО не фіксує жодних змін у ядерних силах росії — Reuters

«Ситуація дуже напружена. російські солдати, фактично, не усвідомлюють мети цієї війни. Додатково 300 тисяч (російських) чоловіків будуть кинуті на лінію фронту... Тож, ви можете виграти війну на полі бою, але до цього ви маєте виграти війну ідей. Війна, крім усього, є боротьбою за перемогу цінностей», – підкреслив Боррель.

Він нагадав, що росія зараз намагається переконувати світ, що поточні економічні труднощі, енергетична та продовольча криза не є наслідками війни, яку кремль розв’язав проти України, та намагається приписати причину цих явищ санкціям, які ЄС запровадив проти росії як країни-агресора. Саме тому ЄС має продовжувати власні дипломатичні та політичні зусилля, щоб доносити до країн світу правду, як це було зроблено нещодавно в рамках ОБСЄ, щодо справжнього винуватця цієї кризи, яким є кремль. Водночас ЄС буде послідовно допомагати найбільш нужденним країнам у зусиллях із захисту населення від наслідків продовольчої кризи та зростання цін на енергію.

Високий представник ЄС зазначив, що путін сподівається, що колективний Захід вичерпає свої ресурси у цьому протистоянні, і на те, що західні демократії є слабкими.

Читайте також: Для українців зібрали поради на випадок ядерної загрози

«Як це трапилося минулої світової війни, він (путін – ред.) чекає на прихід та допомогу «генерала зими». Він сподівається, що холод, скорочення поставок газу та високі ціни на енергію на фоні низької температури підірвуть нашу волю у продовженні підтримки України. Але наша підтримка України є не лише питанням нашої щирості. Наша підтримка України має залишатися повною, тому що боротьба України тісно пов’язана з нашою власною боротьбою. Те, що відбувається зараз там, визначає наше майбутнє також», – наголосив Боррель.

Як повідомлялося, 5 жовтня у Страсбурзі відбувається пленарне засідання Європейського парламенту, присвячене реагуванню на ескалацію російської агресії проти України.

6 жовтня у Празі розпочнеться дводенний неформальний саміт ЄС, який, серед іншого, розгляне подальші шляхи реагування на виклики, що стали наслідком російської агресивної війни проти України, включаючи новий пакет санкцій проти росії та продовження підтримки України, шляхи подолання енергетичної кризи в ЄС і реагування на зростання цін на глобальному ринку енергії та продовольства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-