За відмову служити в армії рф проти кримчан відкрили майже 400 кримінальних справ - правозахисники

За відмову служити в армії рф проти кримчан відкрили майже 400 кримінальних справ - правозахисники

Укрінформ
Правозахисникам відомо, що в тимчасово окупованому Криму відкрито 397 кримінальних справ стосовно кримчан, які відмовилися від служби в армії росії.

Про це повідомила Кримська правозахисна група, посилаючись на виступ заступника голови правління організації Володимира Чекригіна на щорічній конференції ОБСЄ з питань людського виміру, передає Укрінформ.

Як зазначив Чекригін, рф переслідує тих, хто відмовляється йти до її збройних сил за ст. 328 Кримінального кодексу (щодо відповідальності за ухиляння від військової служби). Ця стаття передбачає штраф, виправні роботи та до двох років позбавлення волі за ухилення від "призову".

Читайте також: Загарбники у Криму помилково роздали 400 повісток, однак їх може бути більше

Станом на 11 вересня Кримська правозахисна група зареєструвала 397 кримінальних справ за цією статтею. І кількість таких випадків з року в рік збільшується. У 2020 році у нас був 81 випадок, у 2021 році – 112 і за 8 місяців поточного року – щонайменше 103. Слід зазначити, що не всі справи доступні на сайтах кримських судів після повномасштабного вторгнення», – зазначив правозахисник.

За його словами, наступні хвилі мобілізації в Криму можуть бути схожими на ті, що були на тимчасово окупованому Донбасі.

Читайте також: З Криму виїхали близько 10 тисяч громадян України - Меджліс

“Тоді чоловіків ловили всюди: і на роботі, і вдома, і на вулиці. Відправлення на смерть українців допоможе реалізувати довгострокову стратегію Росії щодо заміни місцевого населення півострова власними громадянами“, – сказав Чекригін.

Як повідомлялося, у Криму після його окупації росією пройшло 15 призовних кампаній, під час яких до збройних сил рф мобілізували понад 35 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-