Меджліс ініціює встановлення Дня кримськотатарської мови та літератури

Меджліс ініціює встановлення Дня кримськотатарської мови та літератури

Укрінформ
Меджліс кримськотатарського народу ініціює встановлення в Україні Дня кримськотатарської мови і літератури та пропонує обрати для цього дату.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Меджлісу кримськотатарського народу.

«Меджліс кримськотатарського народу в рамках Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки у взаємодії з державними органами України ініціює встановлення в Україні Дня кримськотатарської мови і літератури», - йдеться в дописі.

У Меджлісі зазначають, що це дозволить підтвердити статус кримськотатарської мови як невід’ємного елементу ідентичності та етнокультурної цілісності українського народу, сприятиме забезпеченню мовної багатоманітності, збереженню національно-культурної і мовної самобутності корінного кримськотатарського народу, створить сприятливі умови для розширення сфер її застосування.

Аби обрати дату Дня кримськотатарської мови і літератури, у Меджлісі хочуть почути думки кримськотатарських та українських науковців, мовознавців, лінгвістів, істориків, журналістів, делегатів Курултаю кримськотатарського народу, лідерів громадської думки, у тому числі тих, хто проживає у тимчасово окупованому Криму

Очікують також на пропозиції від представників кримськотатарської діаспори, міжнародних тюркських наукових центрів.

Читайте також: Чубаров оприлюднив заяву 46 країн щодо ситуації з правами людини у Криму

Наразі у Меджлісі пропонують розглянути такі дати:

16 березня – на одному з найбільш ранніх збережених ярликів засновника Кримського ханства, першого кримського хана Хаджи Герая написано «26-сафар Тавукъ йылы – 857». При переведенні напису на роки від Різдва Христового виходить 16 березня 1453 року.

20 березня – цього дня народився Ісмаїл Гаспринський – великий кримськотатарський та тюркський просвітник, мислитель, письменник, педагог, культурний та громадсько-політичний діяч. Засновник і видавець першої в історії газети кримськотатарською мовою «Терджиман».

15 травня – день народження Бекір Чобан-заде – видатного кримськотатарського вченого-тюрколога, доктора філологічних наук, професора, поета і письменника. Його роботи «Наукова граматика кримськотатарської мови», «Тюркська граматика», «Тюрко-татарська діалектологія» та багато інших є одними з найважливіших робіт, присвячених кримськотатарській мові.

11 липня – «11 липня 1303 рік» – ця дата написана на першій сторінці «Кодекса Куманікуса», що є найбільш ранньою датованою пам’яткою кримських татар. Це є рукописне зібрання середньовічних робіт і текстів, присвячених куманській мові, на основі якої сформувалася кримськотатарська.

Читайте також: Чубаров розповів про проблеми, які доводиться долати кримчанам в інших країнах

10 вересня – 10 вересня 1927 року розпочала свою роботу І Всекримська науково-практична конференція, на якій розглядалися шляхи розвитку кримськотатарської літературної мови та взято курс перекладу писемності на латинську абетку, з удосконаленням орфограми мови.

22 вересня – 22 вересня 2021 року урядом України затверджено алфавіт кримськотатарської мови на основі латинської графіки;

31 жовтня – 31 жовтня 1520 року датований історичний документ, написаний кримськотатарською мовою, - ярлик кримського хана Мехмед Герая. Ярлики Кримського Ханства вважаються письмовою спадщиною Криму, на їх основі можливе здійснення реконструкції історії і мови кримськотатарського народу.

Пропозиції щодо запропонованих або альтернативних дат у Меджлісі прийматимуть до 14 жовтня за адресою qrm.mejlis@gmail.com.

Читайте також: ЄС засудив беззаконні вироки російського «суду» в Криму щодо кримськотатарських активістів

Як повідомлялося, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій веде перемовини з українським офісом Apple, щоб додати кримськотатарську на основі латинської графіки до списку клавіатур IOS за замовчуванням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-