Генпрокурор: Спецтрибунал щодо рф потрібно створювати вже зараз, а не після перемоги України

Генпрокурор: Спецтрибунал щодо рф потрібно створювати вже зараз, а не після перемоги України

Укрінформ
Спеціальний трибунал щодо росії необхідно створювати вже зараз, а не після перемоги України у війні з рф.

Про це у ефірі «ТСН» заявив генеральний прокурор Андрій Костін, передає кореспондент Укрінформу.

«Нам говорять, що історично ці трибунали створювалися після війни. Але я вважаю, і колеги тут зі мною згодні, що ми маємо створити його вже зараз. Тобто, ми маємо вже підготувати все, щоб цей трибунал міг працювати, можливо, ще до того, як відбудеться наша перемога, щоб збирати ту кількість доказів, яка необхідна, щоб вище військове та політичне керівництво рф було притягнуто до відповідальності», - сказав він.

За його словами, юридична робота щодо притягнення керівників військових злочинців до відповідальності уже робиться і вона триває всі ці місяці повномасштабної війни України з рф.

Костін пояснив, що з юридичних причин Міжнародний кримінальний суд (МКС) не може розглядати злочин агресії. Він зазначив, що там йдеться про воєнні злочини, про злочини проти людяності, і що тут є ще питання про злочин щодо геноциду.

«Що стосується трибуналу за злочин агресії, то цей трибунал має покарати вище політичне та військове керівництво рф. Наша позиція, яку ми чітко висловлювали на міжнародному рівні, полягає у тому, що злочин агресії рф є першим злочином, від якого інші є похідними. Бо якщо б не відбулася агресія рф, то, мабуть, не було б такої кількості і воєнних злочинів, і тортур, і зґвалтувань, і масових вбивств, і руйнувань нашої цивільної інфраструктури», - сказав він.

На переконання чиновника, питання покарання за злочин агресії рф є дуже принциповим для всього українського народу.

Костін зазначив, що цей трибунал міг би бути створений за рішенням Радбезу ООН, - за його словами, це найбільш простий шлях. Він уточнив, що з урахуванням того, що рф є учасником Радбезу ООН і має право вето, є розуміння того, що росія не підтримує створення такого трибуналу.

«Тому цей трибунал має бути створений окремо. Він може бути створений на основі міжнародних угод. І скажу вам відверто: на одному з заходів, який був присвячений відповідальності агресора - рф, ми почули від кількох глав МЗС країн, які до цього ще чекали, вирішували, чи будуть вони підтримувати, ми почули вже більш широку підтримку (ідеї щодо – ред.) створення цього трибуналу», - уточнив генпрокурор.

Костін запевнив, що українська влада буде йти до того, щоб отримати підтримку якомога більшої кількості країн щодо цього, і до того, щоб результати роботи цього трибуналу були визнані на міжнародному рівні.

Читайте також: В ОГП створили управління з розслідування сексуальних злочинів армії рф в Україні

Як повідомлялося, 22 вересня Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-