Прокурори готують низку клопотань у справах, де фігурує Медведчук

Прокурори готують низку клопотань у справах, де фігурує Медведчук

Укрінформ
Прокурори готують низку клопотань у кримінальних провадженнях, у яких фігурує Віктор Медведчук, зокрема й щодо державної зради.

Про це в телеефірі заявив Генеральний прокурор Андрій Костін, передає кореспондент Укрінформу.

«Що стосується справ щодо Медведчука, то є одна справа, яка наразі перебуває на розгляді у суді, і у цій справі буде клопотання щодо застосування можливості спеціального судового розгляду. Тобто, це судовий розгляд за відсутності обвинуваченого, і таким чином справа продовжить (розглядатися у суді – ред.)», - сказав Костін.

За його словами, в іншій справі, у якій завершено досудове слідство і були відкриті матеріали для ознайомлення фігурантам і їхнім адвокатам, також буде клопотання від прокурора щодо переходу у спеціальне досудове розслідування, яке можливо за фізичної відсутності підозрюваного.

Читайте також: Обмін командирів «Азову» в Туреччині відбувся після передачі росії Медведчука - посол

Костін наголосив, що усі свідчення Медведчука у цій справі були задокументовані, «тому на цій стадії це не заважало передати його (Медведчука - ред.) для того, щоб 200 наших героїв були повернуті додому».

Водночас очільник ОГП наголосив, що питання щодо громадянства Медведчука - у компетенції Президента України.

«Між тим, є наразі багато ідей щодо того, щоб, скажімо так, передбачити зміни до законів про громадянство, які б надавали можливість позбавляти громадянства тих, хто зрадив нашу країну», - зазначив він.

Читайте також: В обміні Медведчука найбільше була зацікавлена фсб - розвідка

Водночас Генпрокурор наголосив, що Конституція передбачає вичерпний перелік причин щодо позбавлення особи статусу народного депутата.

«Оскільки він (Медведчук – ред.) не подавав відповідної заяви, то варто дочекатися вироку суду, тоді це питання буде вирішено. У принципі, я не думаю, що наразі парламент зможе прийняти зміни до Конституції, які змінять цей порядок, тому варто дочекатися вироку суду», - зазначив Костін.

Відповідаючи на запитання, що чи не з'явиться Медведчук як гауляйтер і у статусі народного депутата на тимчасово окупованій території Луганщини чи Донеччини, Костін сказав: «Те, що він є народним депутатом, не дає йому якоїсь особливої можливості десь з’явитися».

Читайте також: Операцію з обміну полоненими проводили одночасно у чотирьох країнах — Буданов

Він також зазначив, що наразі є низка кримінальних проваджень щодо народних депутатів України, «але це не варто буде озвучувати до того, як робота не буде зроблена».

Як повідомлялося, 21 вересня в результаті обміну повернулися з російського полону понад 200 українських захисників, а також 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ. Серед них – громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії.

При цьому російській стороні повернули підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука та 55 військових рф.

Читайте також: Зеленський: Працюємо, аби повернути всіх українців із російського полону

Медведчуку раніше було повідомлено про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.258-3 (сприяння терористичній організації) та ч.1 ст.438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-