Дискусійна експертна панель:

Дискусійна експертна панель: "Мобілізація в росії, псевдо референдуми та ядерний шантаж: наслідки для України".

Укрінформ
26 вересня, 14:00 - дискусійна експертна панель на тему: "Мобілізація в росії, псевдо референдуми та ядерний шантаж: наслідки для України".

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Аліна Фролова - заступник міністра оборони України (2019-2020), заступник голови правління Центру оборонних стратегій; Олександр Хара - експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій, дипломат, радник Міністра оборони України (2020); Наталія Бутирська - експерт з Східної Азії, магістр зовнішньої політики; Вадим Денисенко - виконавчий директор Українського інституту майбутнього. 

Теми для обговорення: 

  • Мобілізація в росії: причини, етапи, наслідки для України.
  • Псевдо референдуми на окупованих територіях - дії України та світу проти подальшої анексії території агресором.
  • Геополітична ситуація у світі. Розклад сил у східноазійському регіоні: політика Китаю у російсько- українській війні, можливі дії Пекіну. 

Важливо! 

Участь у спецподії за попередньою реєстрацією: https://docs.google.com/forms/d/1RnfmIl1n2yGW5wMstwIx6_hkbeVvtZdE7a5rwdKs4Jw/edit 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Денисенко про мітинги в росії: Поки що зарано говорити, що Кавказ палає

Для початку розхитування владної системи у росії потрібно, щоб протести почали відбуватися у п’яти регіонах, поки ж такі мітинги помітні лише в одному — Дагестані.

Таку думку висловив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко під час експертної дискусії в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Для такої країни, як росія, для того, щоб система почала давати збої, потрібно, як мінімум, щоб протести одночасно почалися у п’яти регіонах. П’ять і більше регіонів, тоді система може починати за певних обставин давати збої. Станом на зараз є конфлікт тільки в одному регіонів — Дагестані”, - зазначив він, додавши, що поки рано говорити, “Кавказ почав палати і Кавказ почав виходити на системні антипутінські мітинги”.

Денисенко також підкреслив, що всі революції в росії завжди відбувалися у столицях. Наразі, за його словами, у санкт-петербурзі ситуація має “трішечки вищий градус”, ніж у багатьох інших регіонах рф, але не є не те, що критичною, а навіть складною для російської влади.

Водночас він зауважив, що в москві взагалі жодних протестних настроїв на цей момент не спостерігається, оскільки план з мобілізації москвичів складає 16-18 тисяч, тобто 0,1 % населення міста.

Раніше у ЗМІ повідомлялося, що у російському Дагестані у понеділок, 26 вересня, відбуваються нові протести проти мобілізації. Мітинги відбуваються у кількох містах.

Напередодні масові мітинги з арештами протестувальників пройшли в столиці республіки — Махачкалі.

Новомобілізовані ще більше ускладнять логістику в армії рф — експерт

Громадяни, яких зараз масово мобілізують у рф, не можуть бути такими ж ефективними на фронті, як регулярна армія, проте легковажити їх появою не можна, і українське військове керівництво це розуміє.

Таку думку висловила заступник голови правління Центру оборонних стратегій, ексзаступниця міністра оборони Аліна Фролова під час експертної дискусії в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“З одного боку, це некваліфіковані військовослужбовці, вони точно не будуть настільки ефективними, як професійна армія, вони точно ще більше ускладнять логістичні процеси в російській армії, тому що ми бачимо, що логістика в них не справляється уже з тією кількістю, яка є, і з тими проблемами, які є. Кількість жертв серед них буде значною, але це все одно великі цифри, і до цього треба готуватися - готуватися з точки зору військового підходу, готувати, можливо, резерви з нашого боку, збільшувати кількість озброєння, збільшувати кількість допомоги”, - переконана експерт.

Водночас вона висловила впевненість, що українське військове керівництво розуміє ситуацію.

При цьому, на думку Фролової, росія може здійснювати необмежену мобілізацію, “потенційно це може бути мільйон і більше”. За її словами, це реалізується під псевдореферендуми на тимчасово захоплених українських територіях, щоб 30 вересня оголосити про їх анексію, задекларувати можливість використання ядерної зброї, про що раніше говорив путін. І велика кількість мобілізованих потрібна буде для того, щоб утримувати ці території і лінію фронту, вважає експерт.

“Явно цей мільйон і ядерні погрози є, умовно кажучи, однією ланкою в цій усій історії, щоб намагатися виторгувати якусь передишку”, - додала вона.

Своєю чергою виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко підкреслив, що процеси щодо мобілізації й можливої анексії захоплених територій України почали різко прискорюватись після самаркандського саміту ШОС, коли “щось відбулося в елітах рф”.

“Що саме, поки що сказати складно, але за певними опосередкованими речами можемо говорити, що на цей момент путін де-факто перестав бути альфа-самцем, який одноосібно приймає усі найскладніші рішення в росії. Зараз ми маємо справу з таким собі “колективним путіним”, до якого, судячи з усього, точно належить патрушев і брати ковальчуки”, - сказав Денисенко.

Водночас експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара, говорячи про росіян, які тікають з рф за кордон, зауважив, що ці люди мають бути “дестабілізуючим фактором” всередині російської федерації і протистояти мобілізаційним процесам, або ж у разі відправки на фронт здаватися в полон українським військовослужбовцям.

Як повідомлялося, 21 вересня президент рф володимир путін оголосив, що підписав указ про часткову мобілізацію. Міністр оборони рф сергій шойгу повідомив, що в межах часткової мобілізації будуть призвані 300 тисяч резервістів. Пізніше з'явилася інформація, що у засекреченому сьомому пункті відповідного указу путіна зазначено іншу кількість мобілізованих - 1-1,2 млн осіб.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-