У Туреччині затримали російське судно із краденим українським зерном – посол

У Туреччині затримали російське судно із краденим українським зерном – посол

Укрінформ
Митні органи Туреччини затримали російське судно із краденим українським зерном.

Про це в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” заявив у неділю посол України в Туреччині Василь Боднар, передає Укрінформ.

“У нас є повна співпраця (з турецькою стороною – ред.). Судно зараз стоїть перед входом до порту, воно затримане митними органами Туреччини”, - підкреслив Боднар.

Він додав, що подальшу долю корабля вирішуватиме у понеділок група турецьких слідчих.

Боднар висловив сподівання, що “судно арештують, майно конфіскують і притягнуть до відповідальності усіх причетних до цієї оборудки”.

Читайте також: Крадіжку видно з космосу: росія вантажить українське зерно на кораблі в Криму

Він зауважив, що з цим судном “особлива ситуація”, оскільки воно вперше намагалося використати тимчасово захоплений порт Бердянська і напряму увійти з нього до турецького порту.

За його словами, це є “спробою пробити коридор з окупованих портів” для вивезення краденого українського зерна із захоплених територій. Водночас інші кораблі, які виходять з кримських портів, мають підроблені російські документи, що вони перевозять російське збіжжя. З цього приводу українська сторона також зверталася до турецької, яка ведуть слідчі дії з цього приводу.

“Незабаром ми очікуємо на проведення спеціального аналізу цього зерна, яке вивозиться з території України, з тим, щоб взагалі припинити його постачання з території окупованого Криму”, - підкреслив посол України в Туреччині.

Як повідомлялося, 1 липня Боднар поінформував, що до порту Карасу в Туреччині увійшло судно із захопленого Бердянська, яке привезло туди крадене росією українське зерно. На підставі листа Офісу генпрокурора посольство України у Туреччині звернулося до турецької сторони вжити невідкладних заходів з цього приводу.

Інформацію про незаконне вивезення зерна підтвердило агентство Argus Media. За інформацією керівника моніторингової групи Інституту стратегічних досліджень Чорного моря Андрія Клименка, судно, на якому незаконно вивезено 7 тис. тонн зерна з України, називається "Жибек Жолы".

Це не перше судно, яке перевозить зерно, що нелегально перекидається з України до Туреччини. Журналіст проєкту українського інтернет-видання «Миротворець SeaKrime» Катерина Яресько повідомила, що на сьогодні спостерігаються вісім судів, які доставляють зерно з окупованих росією портів Криму безпосередньо до турецьких портів.

Суховантаж "Жибек Жолы" був побудований в росії на замовлення казахстанської компанії KTZ Express Shipping, але ходить під прапором рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-