У червні експорт агропродукції зріс на 30% - УКАБ

У червні експорт агропродукції зріс на 30% - УКАБ

Укрінформ
У червні Україна експортувала 2,7 млн тонн агропродукції, що на 30% перевищує результати травня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"За червень Україні вдалося експортувати 2,7 млн т продукції АПК альтернативними шляхами через блокування морських портів російськими військами. Це на 30% більше, ніж в травні", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, експорт зернових зріс на 23% до 1,4 млн тонн, олійних культур - на 52% до 642,5 тис. тонн. Крім того, у червні було експортовано 298,5 тис. тонн рослинних олій (приріст - 45%) та 139,1 тис. тонн макухи (приріст - 20%).

"До війни основними покупцями української продукції були Китай, Індія, Нідерланди та Єгипет. Зараз основними країнами-покупцями продукції АПК є європейські країни, які поруч знаходяться з Україною: Румунія, Польща, Болгарія, а також Туреччина", - зауважили в УКАБ.

Читайте також: «Транспортний безвіз» із Європою: що виграє Україна

В асоціації зазначили, що попри зростання експорту альтернативними шляхами його темпи все ще залишаються низькими порівняно із експортом морськими шляхами. УКАБ наголошує, без налагодження експорту всієї виробленої продукції в аграріїв не буде достатньо коштів як для збору вже посіяних культур, так і для наступної посівної кампанії.

Як повідомлялося, за 2021/2022 маркетинговий рік Україна експортувала 61,52 млн тонн зернових та олійних на загальну суму 22,2 мільярда доларів.

Міністерство аграрної політики та продовольства активно працює над вирішенням питання розблокування експорту зернових культур. Уже понад 20 компаній планують або розпочали будувати перевалки в зонах, де пролягають нові логістичні маршрути.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-