Битва за Україну. День сто двадцять дев’ятий

Битва за Україну. День сто двадцять дев’ятий

Укрінформ
Українські артилеристи одним ударом знищили російський «Панцир-1С» вартістю 15 млн доларів

ЗСУ зупинили штурм ворога на Харківському та Слов’янському напрямках, а також - звільнили від ворога населений пункт Іванівка. Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сто двадцять дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Російські окупанти вже 129 днів ведуть війну проти України, тероризуючи мирні міста та вчиняючи геноцид проти українців на тимчасово окупованих територіях. Попри шалені втрати ворог не полишає надії зламати Україну та продовжити свою експансію. Російська агресія проти України – це агресія проти всієї об'єднаної Європи, проти кожного з нас, проти наших спільних цінностей. І тільки об'єднаною має бути й наша відповідь».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Збереження підтримки України є важливим для європейських партнерів, тому що путін ненавидить благополуччя європейців і хоче донести кризу до дверей кожного європейського дому. Україна стоїть на заваді цим зловмисним планам. Підтримуючи нас, партнери підтримують себе».

  1. Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «Вчорашніми авіаударами росіяни намагалися знищити свою техніку, озброєння і майно на острові Зміїний. Однак, традиційно не впоралися з поставленим завданням. Ми «допомогли» окупантам остаточно евакуювати залишки свого гарнізону з нашого острова. Більше там «русскім духом» не пахне»

  1. Збігнєв Рау, міністр закордонних справ Польщі: «Російський режим треба ізолювати від міжнародної спільноти та економіки. Нинішніх санкцій недостатньо, ми повинні продовжувати роботу над новим пакетом обмежувальних заходів».

  1. Богдан Ауреску, міністр закордонних справ Румунії: «Ця жахлива ситуація, яка склалася через атаку російських військ на Одеський регіон, підтверджує, що ця війна не лише незаконна, а й аморальна, і має закінчитися якнайшвидше».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 2 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку ворог вів штурм в районі н.п. Дементіївка,  успіху не мав, відійшов.
  • На Слов’янському напрямку штурм ворога в районі н.п. Богородичне наші воїни вкотре успішно відбили.
  • На Донецькому напрямку противник за результатами бойових дій закріплюється в районі населеного пункту Верхньокам’янка.
  • На Бахмутському напрямку окупанти в районі Берестового здійснили розвідку боєм, українські воїни дали рішучу відсіч та змусили ворога відійти.
  • Наступ ворога у районі н.п. Новомихайлівка українські захисники зупинили та відкинули його назад.
  • За результатами дій українських воїнів противник залишив населений пункт  Іванівка (область у зведенні  не вказується).

ЗСУ знищили:

  • російський «Панцир-1С» за 15 млн доларів.
  • 1 зенітно-ракетний комплекс «ТорМ1», 2 бойові машини піхоти та десяток окупантів

Підрозділи ЗСУ завершили військову операцію з зачищення острова Зміїного від техніки та озброєння російських загарбників – Сергій Братчук, речник Одеської ОВА.

Біля Лисичанська йдуть запеклі бої, але саме місто не оточене – Нацгвардія

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 344 дитини і 640 дітей поранили.

росіяни завдали ракетного удару по Павлограду Дніпропетровської області, наслідки уточнюються.

З 24 лютого Укрзалізниця евакуювала з Донеччини понад 300 тисяч людей.

У місті Кременчук Полтавської області рятувальники завершили роботи з розбирання завалів торговельного центру "Амстор", зруйнованого ракетним ударом російських загарбників, від початку робіт виявлені 29 фрагментів тіл.

Ситуація в областях станом на 8:00 2 липня:

  • Харків: близько 4 ранку окупанти завдали кілька ударів по Немишлянському району, попередньо постраждалих немає. По області через обстріли 3 поранених.
  • Луганщина: упродовж минулої доби окупанти відкривали вогонь зі всіх наявних видів озброєння,  загиблих та поранених немає.
  • Донеччина: Пошкоджено 52 об’єкти За добу — 3 загиблих 11 поранених цивільних (серед них — 11-річна дитина).
  • Миколаївщина: зранку у Миколаєві було чутно вибухи. По області 14 людей отримали поранення.

УКРАЇНА

У Львові провели оперативну нараду за участю військового та цивільного керівництва міста, щоб напрацювати план дій на випадок ескалації з боку Білорусі, зокрема у кожному районі міста тепер буде штаб оборони.

«УКРІНФОРМ»: Влада запевняє, що Львів у безпеці. Але ситуація може розвиватися по різному, тому там накопичується стратегічний запас продовольства, місто укріплюють, загони тероборони проводять додатковий вишкіл. Ми живемо у війні, противник оточує нас з трьох боків  і кожне місто має бути готовим гідно дати відсіч ворогу.

Україна перейде на навчання офлайн тільки в тих регіонах, де це буде безпечно – ОП

Громадська організація Український ПЕН запускає програму стипендій для українських письменників, перекладачів та літературних критиків.

В Україні з 11 липня буде заборонено палити цигарки, електронні сигарети та кальян у громадських місцях.

«УКРІНФОРМ»: За паління у громадських місцях можна буде отримати або попередження, або штраф від 51 до 170 грн, при повторному порушенні – 170-340 грн. Але як показує практика, такі смішні штрафи аж ніяк не призводять до порядку.

Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 634 українських захисників та захисниць.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон став почесним громадянином Одеси - Геннадій Труханов, мер міста

ЕКОНОМІКА

Урядове рішення про зменшення базового нормативу сплати дивідендів з 95% до 30% дозволило Нафтогазу спрямувати 8.5 мільярдів гривень на імпорт газу для  проходження опалювального сезону.

За 2021/2022 маркетинговий рік Україна експортувала 61,52 млн тонн зернових та олійних на загальну суму 22,2 мільярда доларів.

Україна готова запропонувати європейським партнерам сховища на 10 мільярдів кубометрів газу.

За підсумками червня обсяги транзиту газу через українську ГТС досягли історичного мінімуму з 1991 року і становили лише 1,25 млрд кубометрів.

В Україні за рік роботи ринку землі уклали 88 тис. угод щодо продажу землі на 7 млрд гривень

Національний банк за тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 985,55 млн дол., а купив 6 млн дол. США.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Міністри спорту 35 європейських і неєвропейських країн виступили зі спільною вимогою призупинити членство росії і білорусі у міжнародних спортивних організаціях.

«УКРІНФОР»: росію і білорусь уже давно пора позбавити членства у всіх організаціях, не лише спортивних. Але цього замало. Потрібно і спортсменів з цих країн не допускати до змагань: ні під своїм, ні тим паче під нейтральним прапором. Фашизм і спорт - несумісні

Польське місто Вроцлав виділить 1 млн євро для будівництва у Львові Національного реабілітаційного центру

Єврокомісія хоче дозволити Москві обмежений транзит до Калінінграду – німецьке видання Der Spiegel.

«УКРІНФОРМ»: Литва з 18 червня припинила транзит підсанкційних вантажів між Калінінградською областю та основною територією рф. У свою чергу росія почала погрожувати Литві, але президент Ґітанас Науседа заявив, що країна продовжить дотримуватися обмежень на транзит в Калінінградську область і не реагуватиме на погрози. Якщо ЄС прийме рішення про дозвіл транзиту товарів з Калінінграда до рф, то Литва накладе вето на таке рішення. Слава Литві та литовцям!

Офіційний Вашингтон у п’ятницю оголосив про виділення чергового пакету допомоги Україні у сфері безпеки й оборони на загальну суму $820 мільйонів.

«УКРІНФОРМ»: Пакет допомоги включатиме: додаткові боєприпаси для РСЗВ HIMARS;

дві системи ППО NASAMS; до 150 тисяч снарядів для 155 мм артилерії; чотири додаткові контрбатарейні радари.

До порту Карасу в Туреччині увійшло судно з окупованого Бердянська, яке привезло туди крадене росією українське зерно.

«УКРІНФОРМ»: Українська влада звернулась до турецької сторони вжити невідкладних заходів, щоб це зерно було повернуто Україні. За інформацією ЗМІ це вже не перше судно з краденим росією українським зерном, яке заходить у порти Туреччини, але влада країни про це мовчить і крадене не конфісковує. 

ВОРОГ

лукашенко пригрозив республікам колишнього срср «втратою суверенітету».

«УКРІНФОРМ»: Це взагалі щось дивне… «Втрата суверенітету» по білоруському сценарію мається на увазі? Та де ж тоді стільки лукашенків узяти?  Що й не кажи: уміє бульбафюрер здивувати...

Виробництво легкових автомобілів у Росії обвалилося на 97%

«УКРІНФОРМ» Оце діло! Продовжуйте, панове, продовжуйте…

До Держдуми РФ внесли законопроєкт про прийняття "нових територій" до складу Росії

«УКРІНФОРМ»: вони натякують, що готуються до прийняття до свого складу окупованих територій України. Та у них ще нема що «приймати до свого складу», і не буде – це 100 відсотків! Взагалі, те, що робить москва,   нагадує біг купки з відрубаною головою.

білорусь продовжила навчання біля кордону з Україною до 9 липня

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-