Злочини рф проти культурної спадщини України

Злочини рф проти культурної спадщини України

Укрінформ
1 липня, 12:30 - брифінг на тему: “Злочини рф проти культурної спадщини України”.

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Катерина Чуєва - заступниця міністра культури та інформаційної політики України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

МКІП зафіксував 407 воєнних злочинів рф проти української культурної спадщини

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну зафіксовано 407 воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва.

"407 об’єктів - це те, що верифіковано станом на сьогодні. Це об’єкти, які включають як пам'ятки культурної спадщини, так і, наприклад, будівлі закладів культури, таких як музичні школи, освітні організації, установи, які можуть розміщуватися в пам'ятках культури або в сучасних будівлях", - сказала Чуєва.

Так, за даними МКІП, злочини зафіксовані на території 13 областей України та Києва: 97 — у Харківській області, 93 — в Донецькій, 76 - у Київській області, 38 — у Чернігівській, 32 - в Луганській, 28 — у Сумській, 16 — у Запорізькій, 6 — у Житомирській області, по 5 — у Києві, Херсонській та Миколаївській областях, 3 — в Дніпропетровській області, 2 — в Одесі, 1 — у Львівській області.

За її словами, зараз найбільше страждають релігійні споруди різних конфесій. Так, із початку повномасштабного вторгнення знищено або пошкоджено 145 релігійних споруд, з яких 51 перебувають на обліку як історичні, архітектурні пам'ятки, а також пам'ятки містобудування.

Руйнації та пошкоджень внаслідок обстрілів окупантів зазнали 125 об'єктів культурної спадщини, з них 21 пам'ятка національного значення, 97 - місцевого значення, 7 - нововиявлені об'єкти культурної спадщини.

Також зруйновано та пошкоджено 101 об'єкт цінної історичної забудови.

За даними МКІП, пошкоджень чи руйнувань зазнали 45 меморіальних пам'яток на честь визначних особистостей, 31 будівля комплексів музеїв-заповідників, 87 будинків культури, театрів та бібліотек.

Біля 10 об'єктів знищені повністю.

Заступниця міністра додала, що також зазнають руйнувань об'єкти археології, які страждають, у тому числі, і через переміщення військ, створення захисних споруд, під час обстрілів. За ії словами, зараз тривають дискусії, як фіксувати і такі руйнування.

Вона зауважила, що міністерство отримує інформацію про зруйновані чи пошкоджені об'єкти, в тому числі і від небайдужих людей, кожен об’єкт, про який повідомлено, верифікується, і цей процес триває постійно.

Водночас, констатує Чуєва, це неповна картина, оскільки більшу частину руйнувань неможливо зафіксувати фізично, особливо в таких містах, які були зруйновані повністю, як Волноваха, Попасна, Маріуполь, де історична забудова руйнувалася цілими кварталами.

Підрахунок збитків ускладнюється тим, що значна частина зруйнованих чи пошкоджених об'єктів знаходиться в зоні бойових дій.

"На жаль, ми не можемо зараз достеменно підрахувати поки що ці збитки. Коли ми говоримо про підрахунки, про аудит збитків у контексті розмов з міжнародними партнерами, зі Світовим банком, з іншими інституціями, ми говоримо про те, що ми даємо дуже попередні цифри. Включаємо в потенційні збитки знищене на тих територіях, де, як ми розуміємо, були сильні руйнування, але безпосередньо доступу зараз для обстеження цих територій немає”, - сказала Чуєва.

Як повідомляв Укрінформ, 7 травня російські війська вдарили ракетою в Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди в Сковородинівці Харківської області. Ворожий метал зруйнував будинок поміщиків Ковалівських, зведений у XVIII ст., де розміщувалася експозиція музею.

Міністерство культури та інформаційної політики разом із Харківською облдержадміністрацією відкрили фонд для збору коштів на відновлення музею.

МКІП отримало інформацію про ймовірну загибель директорки Святогірського історико-архітектурного заповідника - заступниця міністра

Міністерство культури та інформаційної політики отримало інформацію про ймовірну загибель директорки Святогірського історико-архітектурного заповідника Світлани Шарабан.

Про це під час брифінгу в Медіа-центрі Україна-Укрінформ сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

"Ми маємо інформацію, яка поки не отримала офіційного підтвредження, оскільки це зараз складно перевірити через відсутність доступу, про ймовірну загибель директорки Святогірського історико-архітектурного заповідника Світлани Шарабан. Було виявлено авто з тілом", - сказала Чуєва.

Вона додала, що зв'язок із Світланою Шарабан перервався ще в квітні, відомо також, що загинула її сестра.

"У нас поки немає оптимістичних припущень, що вона могла залишитися живою. Якщо це підтвердиться - це серйозна втрата серед нашого фахового середовища", - сказала Чуєва.

Святогірський державний історико-архітектурний заповідник був створений в 1980 році, складається з комплексу пам'яток історії та культури ХVII-XIX ст. в тому числі Святогірської Свято-Успенської Лаври. Всього в заповіднику близько 30 пам'яток історії та архітектури.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-